Wyporna przekąska na co dzień i od świeta. Można je zrolować tak jak ja z humusem, ale będzie pasowa każda pasta warzywna lub rybna. Z majej cukini wyszło 12 sztuk. Polecam.
Roladki z cukini z humusem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całą zawartość słoika z ciecierzycą wraz z wodą przełożyłam do malaksera, dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sól do smaku, czosnek, sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kminem.
Cukinię (w zależności od wielkości potrzeba wyciąć 12 pasków) umyć i odciąć końcówki. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 2 mm. Posolić i odstawić na kilka minut, aż zmiękną (cukinia puści sporo wody). Osuszyć plastry na ręczniku z nadmiaru wody.
Paski cukinii posmarować oliwą zmieszaną z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Na patelni grillowej smażyć paski cukinii z dwóch stron przez kilka chwil.
Nabierać łyżeczką porcję humusu, rozsmarować na całej długości cukinii i zrolować. Ułożyć na talerzu posypać natką i granatem.
Komentarze