Roladki z cukini z humusem i granatem

5 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Wyporna przekąska na co dzień i od świeta. Można je zrolować tak jak ja z humusem, ale będzie pasowa każda pasta warzywna lub rybna. Z majej cukini wyszło 12 sztuk. Polecam.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Skałdniki:

    1 cukinia

    humus:
    ciecierzyca 1 słoik
    cytryna 1/2 sztuka
    pieprz cayenne szczypta
    oliwa z oliwek 2 łyżki
    tahini pasta sezamowa 1 łyżka
    sól 1/2 łyżeczki np. himaljskiej
    ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki utartego kuminu
    natka kolendry 1 garść

    oliwa 1 łyżka
    ząbek czosnku
    granat
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Roladki z cukini z humusem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całą zawartość słoika z ciecierzycą wraz z wodą przełożyłam do malaksera, dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sól do smaku, czosnek, sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kminem.

    Cukinię (w zależności od wielkości potrzeba wyciąć 12 pasków) umyć i odciąć końcówki. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 2 mm. Posolić i odstawić na kilka minut, aż zmiękną (cukinia puści sporo wody). Osuszyć plastry na ręczniku z nadmiaru wody.

    Paski cukinii posmarować oliwą zmieszaną z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Na patelni grillowej smażyć paski cukinii z dwóch stron przez kilka chwil.

    Nabierać łyżeczką porcję humusu, rozsmarować na całej długości cukinii i zrolować. Ułożyć na talerzu posypać natką i granatem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ciecierzyca Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować