REKLAMA

Pierogi ruskie z nutą pieprzu

wyświetlono: 1375 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 4

Farsz, to receptura mojej (Śp) babci. Pierożki są serowe, z lekką pikanterią za sprawą pieprzu, Przepis jest na dużą porcję, Z podanych składników wyjdzie nam około 100 pierogów, robionych od literatki. Choć ilość jest duża, niewiele zostaje do zamrożenia, Pierogi bardzo smakują mi i gościom :)

opublikowany: 01.08.2015
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1kg mąki pszennej
    - 0,5l wody ( letniej )
    - 100g miękkiego masła
    - 2 całe jajka
    - 4 żółtka
    - 2 łyżeczki (płaskie) soli

    Farsz:
    2,5-3kg ziemniaków
    3 kostki ( każda po 200g) twarogu tłustego, lub półtłustego
    2 płaskie łyżeczki pieprzu plus jedna szczypta
Ocena:

(średnia 5 z 190 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ostrugać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, jeszcze gorące podusić tłuczkiem, dodając stopniowo ser i pieprz. Farsz dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
  • 2. Ciasto: Mąkę wsypać do dużej misy( można też bezpośrednio na stolnicy) , utworzyć kopczyk, i w środek wbić jaja i żółtka, dodać miękkie masło, i sól. Dodając stopniowo wodę, wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na chwilę na bok by odpoczęło.
  • 3. Na stolnicy, podsypanej mąką, rozwałkować partię ciasta na duży, niezbyt gruby placek. Literatką wykrawać kółka. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi.
  • 4. Przygotowane pierogi, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju ( 1-2 łyżki ) do wypłynięcia. Przelać zimną wodą.
  • 5. Podawać z roztopionym masłem, zeszkloną na oleju cebulką, lub ze śmietaną.

Porady

Ciasto z dodatkiem masła i jajek nie wysycha tak szybko, i nie klei się po ugotowaniu. Przedstawiam sposób na zamrożenie pierogów http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/hartowanie-pierogow

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Pierogi ruskie z nutą pieprzu wg.Joli:):) Dodane przez: BABECZKA 35
Pierogi ruskie z nutą pieprzu wg.JolantaKG Dodane przez: Martyna1991
Pierogi ruskie z nutą pieprzu wg.JolantaKG Dodane przez: Martyna1991
Pierogi ruskie z nutą pieprzu wg Jolanty KG Dodane przez: Skotka
pierogi ruskie Dodane przez: Anitka0804


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Pierogi ruskie

pierogi ruskie - któż z nas ich nie lubi...

kategoria: Pierogi pierogi ruskie Ser opublikowany: 14.11.2013 | wyświetlono: 9136 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 2
Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

PIEROGI RUSKIE

Dla wielbicieli pierogów. Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam.

kategoria: Pierogi pierogi ruskie opublikowany: 20.09.2013 | wyświetlono: 8449 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 6
Dodane przez: Bożena Z. ja.

Pierogi ruskie z cebulką

prosto i smacznie...polecam moje ulubione pierogi:)

kategoria: Pierogi pierogi ruskie opublikowany: 15.06.2016 | wyświetlono: 18573 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1
Dodane przez: Konstancja Konstancja

Pierogi ruskie

Pyszne,delikatne pierogi ruskie.

kategoria: Pierogi pierogi ruskie Dania główne Ser opublikowany: 25.01.2020 | wyświetlono: 659 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Pierogi ruskie pieczone

Ruskie w innej formie. Doskonałe z barszczem czerwonym.

kategoria: Pierogi pierogi ruskie pierogi pieczone Ser opublikowany: 11.03.2014 | wyświetlono: 3697 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE