Łódeczki drożdżowe z dorszem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Czasem obiad można podać w innej postaci niż tradycyjnie. U mnie zamiast smażonego fileta z dorsza z surówką podane zostały łódeczki drożdżowe z tymi produktami - takie danie bardziej zachęci dzieci do konsumpcji :) Jest bardzo smaczne, pożywne i wygląda zachęcająco ;)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3 średnie łódeczki lub 2 większe:
    100 g sera żółtego
    filet z dorsza opanierowany i usmażony (może być z obiadu z dnia poprzedniego)
    około 6 liści kapusty pekińskiej
    mała cebula
    1/2 świeżego ogórka
    1/3 puszki kukurydzy
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    ketchup

    Ciasto:
    200 g mąki
    15 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki gorącej wody
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Ser

Łódeczki drożdżowe z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i gorącą wodę, łyżkę mąki mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, odstawiamy na chwilkę aż drożdże zaczną pracować. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
  • 2. Wsypujemy mąkę, sól, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej włożyć do piekarnika i włączyć w nim światło).
  • 3. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na prostokąt (nie za cienko), przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi każdej sztuki zakładamy za siebie sklejając jak na zdjęciu (w tym momencie będą się zapadać).
  • 4. Z kostki sera żółtego odkrawamy z każdego brzegu dość grube kawałki, tak by było ich 6 i by miały kształt trójkąta, pozostały ser kroimy w plastry. Następnie po jednym takim kawałku wkładamy do brzegów naszych łódeczek, tak by podtrzymywały ciasto podczas pieczenia, plastrami sera wykładamy spód łódeczek.
  • 5. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy około 20 minut bez termoobiegu. Dorsz kroimy na mniejsze kawałki, wyjmujemy ości, jeśli je ma. Jeśli dorsza mamy z dnia poprzedniego możemy go podgrzać, lub podzielić na mniejsze kawałki i rozłożyć na łódeczkach pod koniec ich pieczenia.
  • 6. Cebulę i ogórek kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, oprószamy solą. Kapustę pekińską drobno siekamy, dodajemy do cebuli, również solimy, całość mieszamy.
  • 7. Kukurydzę osączamy na sice, dodajemy do kapusty. Do sałatki dodajemy 2 łyżki oleju, przyprawiamy pieprzem i solą jeśli jeszcze potrzeba i mieszamy.
  • 8. Upieczone łódeczki rozkładamy na talerze, każdą polewamy ketchupem (ilość według uznania), następnie rozkładamy na dorsza i dość spore porcje sałatki, możemy polać ketchupem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Porady

zamiast dorsza możemy użyć dowolną rybę, jaką lubimy :) może być ona usmażona w tym samym dniu, może też być z obiadu z dnia poprzedniego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować