REKLAMA

Chlebek Pizza

wyświetlono: 1868 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Prosty i pyszny chlebek z warzywami i serem,można dać do niego swoje ulubione dodatki.Wzorowałam się na przepisie ze strony I love bake.

opublikowany: 16.02.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na Ciasto:

    3 1\3 szkl.mąki pszennej
    paczka drożdży instant 7 g (ok.40 g świeżych )
    1,5 szkl.ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    1,5 łyżki cukru
    1,5 łyżki ketchupu pikantnego
    1,5 łyżki przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
    100 g tartego sera

    Dodatkowo:

    2,5 szkl.ulubionych dodatków
    u mnie czerwona papryka,czerwona cebula,kukurydza
    100 g tartego sera
    2 ząbki czosnku
    posiekana natka pietruszki i bazylia solidna garść
Ocena:

(średnia 4.5 z 152 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • Chlebek. 1. Drożdże instant zalać całością ciepłej wody i pozostawić w misce na parę min.
    Przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy sól i cukier,przyprawę do pizzy,wrzucamy ketchup,całość mieszamy łyżką drewnianą tylko do połączenia,następnie wrzucamy nasze dodatki drobno pokrojone (papryka,cebula,przeciśnięty czosnek przez praskę,natkę pietruszki oraz bazylię),tarty ser,ponownie całość mieszamy łyżką,tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły,owijamy miskę folią spożywczą,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godz.w ciepłe miejsce,po tym czasie odstawiamy miskę na godz.do lodówki.
  • Chlebek. 2. Ciasto wyjmujemy z miski na solidnie oprószony mąką blat,matę silikonową,rozwałkowujemy ciasto na prostokąt grubości 1-1,5 cm,rozsypujemy tarty ser na wierzchu,
  • Chlebek. 3. następnie rolujemy wzdłuż dłuższego boku,oba końce podwijamy pod spód.
    Chlebek przekładamy na blaszkę od piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Chlebek. 4. Pozostawiamy przykryty ściereczką do napuszenia na 10 min.
    Pieczemy ok.30-35 min.w temp.u mnie 15 min.w temp.200 C,następnie przykryłam chlebek folią aluminiową,żeby się nie spiekł za mocno z wierzchu i podwyższyłam temp.do 220 C.(w oryginale był pieczony w temp.230 C przez cały czas pieczenia).

Porady

Surowe ciasto dość mocno się klei,dobrze jest je obtaczać w mące a nie wyrabiać go z większą ilością mąki jak jest w przepisie,dzięki temu chlebek będzie delikatny,wilgotny i smaczny na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beniawojt beniawojt

Chlebek "a la " pizza

Rolowanie to świetny pomysł,chlebek ma ten sam smak co tradycyjna pizza,ale za to nowy wygląd.

kategoria: Pizza Szynki Przekąski Ser opublikowany: 24.01.2018 | wyświetlono: 2110 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: MagdalenkAa IMG_20190814_134730892

Chlebek cebulowy

Najlepszy chleb jaki do tej pory udało mi się spróbować :)

kategoria: Pieczywo chleb ciasto drożdżowe opublikowany: 06.04.2020 | wyświetlono: 454 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE