Chlebek Pizza

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosty i pyszny chlebek z warzywami i serem,można dać do niego swoje ulubione dodatki.Wzorowałam się na przepisie ze strony I love bake.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na Ciasto:

    3 1\3 szkl.mąki pszennej
    paczka drożdży instant 7 g (ok.40 g świeżych )
    1,5 szkl.ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    1,5 łyżki cukru
    1,5 łyżki ketchupu pikantnego
    1,5 łyżki przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
    100 g tartego sera

    Dodatkowo:

    2,5 szkl.ulubionych dodatków
    u mnie czerwona papryka,czerwona cebula,kukurydza
    100 g tartego sera
    2 ząbki czosnku
    posiekana natka pietruszki i bazylia solidna garść
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pizza Ser

Chlebek pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek. 1. Drożdże instant zalać całością ciepłej wody i pozostawić w misce na parę min.
    Przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy sól i cukier,przyprawę do pizzy,wrzucamy ketchup,całość mieszamy łyżką drewnianą tylko do połączenia,następnie wrzucamy nasze dodatki drobno pokrojone (papryka,cebula,przeciśnięty czosnek przez praskę,natkę pietruszki oraz bazylię),tarty ser,ponownie całość mieszamy łyżką,tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły,owijamy miskę folią spożywczą,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godz.w ciepłe miejsce,po tym czasie odstawiamy miskę na godz.do lodówki.
  • Chlebek. 2. Ciasto wyjmujemy z miski na solidnie oprószony mąką blat,matę silikonową,rozwałkowujemy ciasto na prostokąt grubości 1-1,5 cm,rozsypujemy tarty ser na wierzchu,
  • Chlebek. 3. następnie rolujemy wzdłuż dłuższego boku,oba końce podwijamy pod spód.
    Chlebek przekładamy na blaszkę od piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Chlebek. 4. Pozostawiamy przykryty ściereczką do napuszenia na 10 min.
    Pieczemy ok.30-35 min.w temp.u mnie 15 min.w temp.200 C,następnie przykryłam chlebek folią aluminiową,żeby się nie spiekł za mocno z wierzchu i podwyższyłam temp.do 220 C.(w oryginale był pieczony w temp.230 C przez cały czas pieczenia).

Porady

Surowe ciasto dość mocno się klei,dobrze jest je obtaczać w mące a nie wyrabiać go z większą ilością mąki jak jest w przepisie,dzięki temu chlebek będzie delikatny,wilgotny i smaczny na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować