Chałka waniliowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: połowę mleka wlać do miseczki, wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru i tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut.
2.W międzyczasie roztopić masło, ostudzić. Utrzeć jajka z resztą cukru na puszystą masę.
3.Resztę mąki i szczyptę soli wsypać do dużej miski, dodać zaczyn i jajka. Zagniatać ciasto dolewając równocześnie stopniowo mleko. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk wlać masło i wyrabiać jeszcze ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do czasu aż podwoi swoją objętość.
4.Stolnicę oprószyć mąką, zagnieść ciasto i podzielić je na 6 równych części. Uformować równej długości wałki i zapleść 2 warkocze zawijając końce do spodu.
5.Chałki przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, zostawić na ok 15 min do wyrośnięcia. po tym czasie posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
6.Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść w palcach aby powstały grudki.
Komentarze