Domowa pszenna tortilla

5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Zawsze myślałam, że nie uda mi się zrobić domowej tortilli! Nic bardziej mylnego! Przepis jest banalnie prosty - liczą się tylko chęci! W domowej tortilli nie znajdziemy żadnej chemii i konserwantów. Tylko 4 składniki i gotowe!

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 9 sztuk:

    2 szklanki mąki pszennej
    160 ml gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Domowa pszenna tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę oraz wsypujemy sól. Wlewamy olej, dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy gorącą wodę i zaczynamy zagniatanie ciasta. Zagniatamy około 5 minut. Ciasto musi być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje podsypujemy je odrobiną mąki. Formujemy podłużny wałek i ciasto dzielimy na 8 równych części. Blat oprószamy mąką. Każda część rozwałkowujemy na placek - prawie przezroczysty. Wycinamy koła talerzem o średnicy 20 cm. Ciasto pozostałe po wycinaniu ponownie zagniatamy i wycinamy ostatni placek. Suchą patelnię rozgrzewamy. Układamy na niej placek tortilli i smażymy przez 40-50 sekund z każdej strony.
    Nie liczyłam czasu - obserwowałam placki. Na drugą stronę należy przewrócić gdy zaczynają pojawiać się bąbelki. Gotowe układamy na talerzu. Po usmażeniu każdy placek przykrywałam wilgotną ściereczką - sprawia to że są elastyczne i miękkie (jak te kupne). Po usmażeniu wszystkich trzymałam je pod mokrą ściereczką przez kilka godzin. Później można je owinąć folią spożywczą i przechowywać przez kilka dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować