REKLAMA

Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

wyświetlono: 130970 | dodany do książki kucharskiej: 80 | polecenia: 17

Przepis znalazłam w starym zeszycie.Zawsze drożdżowe ciasto długo wyrabiam,a to nie wymaga mieszenia,dlatego polecam osobom ,które mają mało czasu.

opublikowany: 04.04.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Bułka :
    6 szkl. mąki pszennej(ja użyłam tortowej)
    4 jajka
    5 dag drożdży (świeże)
    1/2 szkl. cukru
    szczypta soli
    1/2 szkl. oleju
    1/2 l mleka (letnie)

    Kruszonka:
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    5 dag masła
Ocena:

(średnia 4.94 z 148 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • bułka drożdżowa 1 1. Mąką przesiewamy do miski,z drożdży,łyżeczki cukru,2 łyżek mąki i odrobiny letniego mleka robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.Do mąki dodajemy mleko,jajka (odrobinę zostawiamy do posmarowania bułki),wyrośnięte drożdże,olej sól,cukier.
  • ciasto drożdżowe 2. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką,aż się połączy.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
    Potem znowu mieszamy i odstawiamy na kolejne pół godziny.
    Po upływie tego czasu jeszcze raz mieszamy i wykładamy na blaszki.
  • ciasto drożdżowe w blaszkach 4. Z tej ilości ciasta wychodzi 2 duże keksówki 35x10
    Po wyłożeniu ciasto zostawiamy, aby wyrosło.
    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
    Składniki kruszonki rozgniatamy w rękach ,ta ilość wystarcza na posypanie całego ciasta.
  • gotowe bułeczki 5. Pieczemy w piekarniku w temp. 175-180 *C ok.35-40 minut.
    Czas pieczenia i temperatura zależą od piekarnika.Bułka jest gotowa gdy stukniemy w dno i słyszymy głuchy odgłos.
    Po wyjęciu bułki studzimy na kratce.

Porady

Bułka długo zachowuje świeżość,po wystudzeniu owinięta folą może leżeć kilka dni.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Bułka drożdżowa wg. Benki Dodane przez: Katarzyna Janeczko
Bułka drożdżowa z kruszonką wg benki Dodane przez: agata28
Bułka drożdżowa z kruszonką wg benki Dodane przez: agata28
Bułka drożdżowa z kruszonką wg Benki Dodane przez: gomak
Bułka drożdżowa z kruszonką najłatwiejsza wg.benka Dodane przez: Anetka
Bułka drożdżowa z kruszonką najłatwiejsza wg.benka Dodane przez: Anetka
Bułka drożdzowa z kruszonką - najłatwiejsza wg Benki Dodane przez: Skotka
Pyszne ;) Dodane przez: Arletka990
I znów je piekłam (już chyba 5 raz) Dodane przez: Katarzyna Janeczko
Na śniadanko - bułka drożdżowa wg Benki Dodane przez: czarrna
Bułka drożdżowa wg. Benki Dodane przez: Katarzyna Janeczko
Bułka drożdżowa wg. Benki Dodane przez: Katarzyna Janeczko
Bułka drożdżowa z kruszonką Dodane przez: gosiakp
Bułka drożdżowa z kruszonką Dodane przez: gosiakp
Bułka drożdżowa z kruszonką Dodane przez: gosiakp
Bułka drożdżowa z kruszonką Dodane przez: gosiakp
bułeczka wg Benki Dodane przez: wiola


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: AnetaJ AnetaJ

Słodka drożdżowa bułka

Pyszna, puszysta bułka, z kakao tworzą idealny duet śniadaniowy.

kategoria: Pieczywo bułki drożdżówka Desery opublikowany: 21.11.2017 | wyświetlono: 1343 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnetaJ AnetaJ

Słodka drożdżowa bułka

Pyszna, puszysta bułka, z kakao tworzą idealny duet śniadaniowy.

kategoria: bułki drożdżówka Desery opublikowany: 04.01.2014 | wyświetlono: 2799 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE