Seromakowiec

4.99 (145 ocen)

To pyszna propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale na wszelkie inne okazje. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na sernik i makowiec jednocześnie.

Składniki:

  • Spód:
    1 szklanka mąki pszennej
    10 dag masła lub margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    2 żółtka (białka odłożyć)
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa makowa::
    40 dag suchego maku
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    3 łyżki miodu
    50 g rodzynek
    50 g posiekanych orzechów i migdałów
    50 g sparzonej skórki cytrynowej
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Masa serowa:
    50 dag sera białego (na serniki z wiaderka)
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
    kilka kropel aromatu śmietankowego

    Wierzch:
    15 dag cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki gorącej wody
    50 g skórki pomarańczowej






















Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Ze składników na spód zagnieść ciasto. Uformować kulę i chłodzić godzinę w lodówce.
  • zmiel mak 2. Mak wypłukać, sparzyć i gotować na wolnym ogniu ok.15 minut.Osączyć i zmielić maszynką 2-3 razy.
  • połącz składniki 3. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać do maku. Wsypać rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny i wlać aromat. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy makowej.
  • zmiksuj ser z cukrem i żółtkami 4. Warstwa serowa: cukier i żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo ser, proszek budyniowy i aromat stale miksując.
  • połącz z pianą 5. Białka ubić na sztywną pianę (dołożyć 2 białka z kruchego spodu) i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  • spód przed pieczeniem 6. Kruchym ciastem wylepić dno blaszki (25/30cm) uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  • rozłóż masę makową 7. Wyjąć, nałożyć masę makową, wyrównać.
  • wyłóż masę makową 8. Nałożyć masę serową, wyrównać. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok.60-70 minut w 160 st., aż warstwa serowa się zarumieni. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach.
  • gotowe ciasto :) 9. Przygotować polewę. Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny i wodą. Polać ciasto, posypać skórką pomarańczową.Wstawić do lodówki. (ciasto najlepiej smakuje schłodzone).

Porady

Proces przygotowania skrócimy, jeśli użyjemy gotowej masy makowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować