Seromakowiec

  • wyświetlono: 6004 |
  • dodany do książki kucharskiej: 34 |
  • polecenia: 2

To pyszna propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale na wszelkie inne okazje. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na sernik i makowiec jednocześnie.

IMG_1607 — kopia

Składniki

Spód:
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka (białka odłożyć)
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa::
40 dag suchego maku
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżki miodu
50 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów i migdałów
50 g sparzonej skórki cytrynowej
kilka kropel aromatu migdałowego

Masa serowa:
50 dag sera białego (na serniki z wiaderka)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
kilka kropel aromatu śmietankowego

Wierzch:
15 dag cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
50 g skórki pomarańczowej






















Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Seromakowiec

  • składniki na kruche ciasto1. Ze składników na spód zagnieść ciasto. Uformować kulę i chłodzić godzinę w lodówce.
  • zmiel mak2. Mak wypłukać, sparzyć i gotować na wolnym ogniu ok.15 minut.Osączyć i zmielić maszynką 2-3 razy.
  • połącz składniki3. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać do maku. Wsypać rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny i wlać aromat. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy makowej.
  • zmiksuj ser z cukrem i żółtkami4. Warstwa serowa: cukier i żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo ser, proszek budyniowy i aromat stale miksując.
  • połącz z pianą5. Białka ubić na sztywną pianę (dołożyć 2 białka z kruchego spodu) i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  • spód przed pieczeniem6. Kruchym ciastem wylepić dno blaszki (25/30cm) uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  • rozłóż masę makową7. Wyjąć, nałożyć masę makową, wyrównać.
  • wyłóż masę makową8. Nałożyć masę serową, wyrównać. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok.60-70 minut w 160 st., aż warstwa serowa się zarumieni. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach.
  • gotowe ciasto :)9. Przygotować polewę. Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny i wodą. Polać ciasto, posypać skórką pomarańczową.Wstawić do lodówki. (ciasto najlepiej smakuje schłodzone).

Porady

Proces przygotowania skrócimy, jeśli użyjemy gotowej masy makowej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciemakWigiliabakalieświętaboże narodzenieświąteczne wypieki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Seromakowiec

Dodane przez: Mniam1

Seromakowiec a'la szachownica

Ciasto seromakowiec, ale w formie...

Odrywany seromakowiec

Dodane przez: aleksandra.główka

Odrywany seromakowiec

Postanowiłam połączyć moje dwa...

Seromak z gotowej masy makowej

Dodane przez: aicha1988

Wilgotny seromak, seromakowiec bez spodu

To ciasto to propozycja idealna...

image-1kcj9h9

Dodane przez: KuchniaPoli

Seromakowiec z kratką

Seromak, czyli seromakowiec lub...

Seromak

Dodane przez: aicha1988

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

Idealna propozycja dla tych, którzy...

seromakowiec

Dodane przez: dusiowa

Seromakowiec z wiśniami

Połączenie dwóch doskonałych ciast:...