REKLAMA

Sałatkowe łódeczki

wyświetlono: 572 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Dekoracyjna i pyszna przystawka. Chrupiące podłużne liście sałaty rzymskiej mogą posłużyć jako "półmiseczki" do podania różnych sałatek. W ten sposób na jednym talerzu zmieścimy kilka kolorowych, smacznych sałatek. U mnie w rolach głównych wystąpiły: jajko, ser pleśniowy i wędzony łosoś, a jako dodatki: pomidorki, papryka i rzodkiewki, ale sałatki można komponować zupełnie dowolnie :)

opublikowany: 18.02.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 liści sałaty rzymskiej
    1 jajko ugotowane na twardo
    60 g sera camembert (1/2 małego krążka)
    50 g łososia wędzonego na gorąco
    1/2 strąka podłużnej papryki
    4 pomidorki daktylowe lub koktajlowe (2 żółte i 2 czerwone)
    2 rzodkiewki
    1/2 sporej szalotki
    ok. 2 łyżeczki gotowego sosu o smaku słodko-kwaśnym (np. krem na bazie octu balsamico lub sos typu winegret)
    sól morska
    świeżo mielony pieprz
    piórka koperku do dekoracji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty myjemy, osuszamy, przycinamy dolne końce. Układamy na talerzu lub półmisku. Każdy liść smarujemy wzdłuż głównego nerwu odrobiną sosu o smaku słodko-kwaśnym.
  • 2. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Pomidorki i rzodkiewki przekrawamy na połówki, z papryki wykrawamy 12 niezbyt cienkich plasterków, szalotkę kroimy na 6 średniej grubości plastrów. Jajko obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, połówkę camemberta przekrawamy na cztery cząstki, łososia rozdrabniamy na nieduże kawałki.
  • 3. Na dwóch liściach sałaty układamy po dwie połówki żółtych pomidorków, kawałki łososia i po dwa plasterki papryki. Na kolejnych dwóch liściach - po dwie połówki czerwonych pomidorków, dwie ćwiartki jajka i dwa plasterki papryki, na dwóch ostatnich liściach - po dwie połówki rzodkiewki, dwa kawałki sera i dwa plasterki papryki. Na każdej porcji układamy 1 plaster szalotki podzielony na krążki. Całość oprószamy solą morską z młynka i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dekorujemy piórkami koperku.

Porady

Składniki możemy zmieniać i komponować dowolnie. Z podanej ilości składników powstają dwie porcje po trzy łódeczki. Jeśli chcemy mieć więcej łódeczek, trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: katarzynka455

Sałatkowe roladki

Na kolacje ,na śniadanie albo ot tak sobie:)

kategoria: rolada roladki Przystawki Szynki opublikowany: 15.07.2014 | wyświetlono: 571 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Alina Andzia Moje profilowe

Łódeczki z parówek z jajkiem sadzonym

Takie śniadanie zachęci największego niejadka .

kategoria: jajko Śniadanie opublikowany: 22.11.2018 | wyświetlono: 24870 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE