REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Kremy

Krem to jeden z najważniejszych elementów wielu wypieków. W związku z tym musimy dobrze zastanowić się nad tym, jaką masę wybrać i jak dobrze ją przygotować. Zastosowane składnikami zadecydują o konsystencji i smaku kremu. Poznaj nasze propozycje na kremy do tortów i ciast.

liczba przepisów: 1927
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Zupa Krem z Pieczonych Buraków

Dziś serwuje coś lekkiego,coś dla dbających o linię i nie mówię tu o sobie ;-)

kategoria: Zupy puree krem buraczki opublikowany: 03.09.2019 | wyświetlono: 643 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 2
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Holenderski krem z porów

Ten krem jadła u mnie raz córeczka mojej przyjaciółki. Odtąd Patrycja nazywa mnie „ciocią od pysznej zupy”.

kategoria: Zupy krem opublikowany: 18.02.2012 | wyświetlono: 1056 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0

Pomysły na krem

Kremy mogą mieć bardzo tradycyjny charakter, ale też zaskakiwać swoim niepowtarzalnym smakiem. Wiele zależy więc w tym przypadku od naszych osobistych upodobań lub też od tego, jakie smaki preferuje osoba, dla której przygotowujemy taki wypiek. Jeśli chcielibyśmy postawić na coś oryginalnego, warty spróbowania jest zdecydowanie krem kasztanowo-karmelowy. To niecodzienne połączenie z pewnością podbije serca wszystkich gości, którzy będą mieli okazję go skosztować. Kasztany jadalne, choć coraz bardziej dostępne, wciąż nie są niestety często wykorzystywane w naszych kuchniach. Jeśli więc mamy okazję je zdobyć, taki krem do ciasta będzie świetnym rozwiązaniem.

Dość ciekawym pomysłem jest również połączenie cynamonu, rumu i kandyzowanej skórki pomarańczy. Są to smaki, które wielu osobom kojarzą się przede wszystkim z zimą, ale tak naprawdę ten krem do tortu sprawdzi się o każdej porze roku. Nasączone ponczem biszkopty oraz intensywnie cynamonowy krem tworzą przepyszną kompozycję, której nikt się nie oprze. Z kolei jeśli chcielibyśmy stworzyć na naszym torcie jakieś ciekawe dekoracje, do ich wykonania idealnie nadaje się krem maślany z mlekiem skondensowanym, do którego możemy dodać też barwniki spożywcze. Dzięki temu możemy udekorować nasze dzieło kolorowymi elementami.

Krem na szybko

Masa do tortu czy ciasta bywa dość skomplikowana w przygotowaniu, zwłaszcza w sytuacji, gdy zawiera wiele różnych składników. Jeśli jednak nie mamy zbyt dużo czasu na to, by zastanawiać się jak zrobić krem do tortu możemy sięgnąć po proste przepisy. Takie jak ten na cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki. Taka masa jest idealna dla miłośników słodkości, ale sok z cytryny doskonale przełamuje jej smak, dodając mu nieco kwaskowatości. Całość stanowi doskonałą kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom niekonwencjonalnych połączeń. A ci, którzy cenią sobie bardziej klasyczne rozwiązania mogą zdecydować się na podobny krem, w którym zamiast cytryny króluje czekolada.

Dość popularny jest również przepis na maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów. Jego wykonanie zajmuje nieco więcej czasu, ale wciąż jest to dość szybka w przygotowaniu masa na tort, która smakuje wyborowo. Dzięki połączeniu serka mascarpone i masła krem świetnie trzyma swoją formę, więc można go też zastosować do dekoracji. Jeśli zatem potrzebny nam jest spełniający te dwie funkcje krem do tortu przepis tego typu będzie bardzo dobrym wyborem. 

Krem do tortu w wersji fit

Krem do tortu zazwyczaj kojarzy nam się z dość kaloryczną masą, która jest pyszna, ale niestety sprzyja przybieraniu na wadze. Na szczęście obecnie bez problemu znajdziemy niejeden przepis na krem do tortu w wersji fit. Dzięki zastosowaniu nieco zdrowszych i mniej kalorycznych składników możemy z mniejszym poczuciem winy delektować się takim wypiekiem. I co najważniejsze jest on wciąż pyszny. Oczywiście pod uwagę należy również wziąć samo ciasto, które powinno być pozbawione najbardziej kalorycznych składników. Dzięki temu lekki krem do tortu będzie jego doskonałym zwieńczeniem.

Warto w tym przypadku wypróbować na przykład przepis na krem jogurtowy z białą czekoladą. Jego bazą jest zdrowy jogurt naturalny, a cały przepis składa się tylko z trzech produktów. Masa jest naprawdę smaczna, ale przy tym nie przytłacza naszych kubków smakowych. Doskonale sprawdzi się jako krem do przełożenia i dekoracji tortu, ale z powodzeniem może stanowić element innych deserów. Taką masą możemy na przykład wypełnić takie wypieki, jak kruche rurki albo babeczki, które również będą smakować fantastycznie.