REKLAMA

Ciasto z drożdżowymi wałeczkami

wyświetlono: 5495 | dodany do książki kucharskiej: 38 | polecenia: 1

Ciasto pasuje na każdą okazje. Delikatny kawowy smak masy doskonale komponuje się ze śmietanką. Całość ożywia marmolada zawarta z wałeczkach. Placek znika w mgnieniu oka.

opublikowany: 09.10.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Biszkopt ciemny:
    - 4 jajka,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - 3 łyżki mąki,
    - 1,5 łyżki kakao,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa Kawowa:


    • 0,5 litry mleka,
    • 1 kostka masła,
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody,
    • 2 żółtka,
    • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 łyżki mąki tortowej,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Spirytus do smaku,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 cukier waniliowy
    Śmietanka:
    - 0,5 litry śmietanki 30 %,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - 2 płaskie łyżki żelatyny

    Wałeczki nadziewane marmoladą:
    - 15 dag mąki,
    - 10 dag margaryny,
    - 2 dag drożdży,
    - 1 łyżka śmietany kwaśnej,
    - 1 łyżka cukru,
    - Szczypta soli,
    - Marmolada
Ocena:

(średnia 5 z 162 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.

    Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.
  • 2. Masa: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.


    Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę oraz alkohol.
  • 3. Śmietanka; Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygnięta żelatynę.
  • 4. WAŁECZKI: Drożdże rozpuszczamy w śmietanie wraz z cukrem. Margarynę siekamy z mąką. Dokładamy sól oraz rozrobione drożdże. Zarabiamy ciasto.
    Rozwałkowujemy i formujemy wałki długości blaszki. Wałeczki przed zrolowaniem nadziewamy marmoladą. Powinno wyjść około 7 wałeczków. Przenosimy je na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min. Jak rogaliki drożdżowe.
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt ciemny, masa kawowa, wałeczki, śmietana, biszkopt ciemny, polewa.

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Porady

Aby ciasto było bardziej czekoladowe wałeczki można upiec z nadzieniem czekoladowym ( np. nutellą, czy innym kremem czekoladowym). Jako nadzienia można także użyć powidła. Rezultat także bardzo smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Ciasto z drożdżowymi wałeczkami Dodane przez: marja
Ciasto z drożdżowymi wałeczkami Dodane przez: marja
Ciasto z drożdżowymi wałeczkami Dodane przez: marja
Ciasto z drożdżowymi wałeczkami Dodane przez: marja


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: monikaT83 IMG20210521112827

TORCIK KAWOWY Z DMUCHANYMI WAŁECZKAMI BEZ TŁUSZCZU

Pyszny, mocno kawowy na kawie zbożowej. Zapraszam:)

kategoria: Ciasta biszkopty kawy opublikowany: 26.04.2017 | wyświetlono: 842 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Ciasto Rogalikowiec

Dla tych co lubią rogaliki typu croissant.

kategoria: rogal Ciasta rogale Desery rogaliki opublikowany: 30.05.2015 | wyświetlono: 2492 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE