Ciasto z drożdżowymi wałeczkami

5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Ciasto pasuje na każdą okazje. Delikatny kawowy smak masy doskonale komponuje się ze śmietanką. Całość ożywia marmolada zawarta z wałeczkach. Placek znika w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Biszkopt ciemny:
    - 4 jajka,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - 3 łyżki mąki,
    - 1,5 łyżki kakao,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa Kawowa:


    • 0,5 litry mleka,
    • 1 kostka masła,
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody,
    • 2 żółtka,
    • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 łyżki mąki tortowej,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Spirytus do smaku,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 cukier waniliowy
    Śmietanka:
    - 0,5 litry śmietanki 30 %,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - 2 płaskie łyżki żelatyny

    Wałeczki nadziewane marmoladą:
    - 15 dag mąki,
    - 10 dag margaryny,
    - 2 dag drożdży,
    - 1 łyżka śmietany kwaśnej,
    - 1 łyżka cukru,
    - Szczypta soli,
    - Marmolada
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Ciasto z drożdżowymi wałeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.

    Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.
  • 2. Masa: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.


    Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę oraz alkohol.
  • 3. Śmietanka; Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygnięta żelatynę.
  • 4. WAŁECZKI: Drożdże rozpuszczamy w śmietanie wraz z cukrem. Margarynę siekamy z mąką. Dokładamy sól oraz rozrobione drożdże. Zarabiamy ciasto.
    Rozwałkowujemy i formujemy wałki długości blaszki. Wałeczki przed zrolowaniem nadziewamy marmoladą. Powinno wyjść około 7 wałeczków. Przenosimy je na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min. Jak rogaliki drożdżowe.
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt ciemny, masa kawowa, wałeczki, śmietana, biszkopt ciemny, polewa.

Porady

Aby ciasto było bardziej czekoladowe wałeczki można upiec z nadzieniem czekoladowym ( np. nutellą, czy innym kremem czekoladowym). Jako nadzienia można także użyć powidła. Rezultat także bardzo smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa kawowa Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować