Pizza z patelni z trzema serami i tuńczykiem

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ekspresowa pizza z patelni to jeden z pomysłów na obiad czy kolację bez użycia piekarnika.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na dwie pizze o średnicy ok. 28 cm na cieniem cieście):
    Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    170 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    3/4 łyżeczki cukru
    3/4 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Sos:
    1/2 szklanki domowego ketchupu
    1 duży, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
    2 łyżeczki suszonego oregano
    szczypta cukru
    1 łyżka oliwy
    Dodatki:
    150 g mozzarelli
    150 g sera gouda
    50 g sera cheddar
    1/4 strąka czerwonej papryki
    1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    1 mała cebula czerwona
    10 pomidorków paprykowych (lub koktajlowych)
    10 czarnych oliwek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Ryba Fast food Sosy Pizza Ser

Pizza z patelni z trzema serami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki wsypać drożdże i sól. Wymieszać. Dolać wodę z cukrem oraz oliwę. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce.
    Sos:
    Składniki sosu wymieszać.
    Cebulę pokroić w piórka, paprykę w drobną kostkę, pomidorki na połówki, oliwki na plasterki. Mozzarellę pokroić, pozostałe sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    Podrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrąg o średnicy patelni (u mnie 28 cm). Patelnię posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oliwy. Rozgrzać na średnim ogniu. Na patelnię przełożyć rozwałkowane ciasto. Przykryć pokrywką i "smażyć" na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, do czasu, aż spód się upiecze i zarumieni. Zdjąć z ognia, ciasto przełożyć na drugą stronę, równomiernie posmarować sosem, dodać ser oraz pozostałe składniki, posypać oregano. Ponownie wstawić na gaz, przykryć pokrywką i smażyć ok. 5 minut do czasu, aż spód się zarumieni, a ser stopi. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

*Do pizzy możecie użyć dowolnych, ulubionych składników. *Zamiast drożdży można użyć do ciasta proszku do pieczenia. Do tego przepisu wystarczy ok. 3/4 łyżeczki. *Drożdże instant można zastąpić drożdżami świeżymi. W tym przepisie należy użyć ich 15 g i przygotować zaczyn z wody, drożdży, cukru i łyżki mąki, a następnie odstawić go na ok. 10 minut do podrośnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować