IMG_3861

Lidka Bawolska

Liczba punktów za aktywność
164
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Sernik nowojorski
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 21.04.2020 13:30 opublikował przepis :

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski to kremowe i gęste ciasto. Podaje się go bez dodatków, ale jeśli macie ochotę wzbogacić jego wygląd i smak np. owocami czy własnej produkcji konfiturą to nic nie stoi na przeszkodzie. Co jeszcze charakteryzuje to ciasto? Jest równy jak stół, nie rośnie podczas pieczenia ani nie opada. Delikatnie wyczuwalny jest smak cytryny, ale nie dominuje on w cieście. Eleganckie i pyszne ciasto.

Puszysta babka
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 05.04.2020 17:19 opublikował przepis :

Puszysta babka

Puszysta baba to babka bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Upiecze ją ten co piec potrafi i ten co dopiero zaczyna swoją przygodę z ciastami. Moja babka to nie tylko propozycja na święta, ale na każdą okazję bez okazji.

Labneh – serek z jogurtów greckich
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 03.03.2020 22:12 opublikował przepis :

Labneh – serek z jogurtów greckich

Labneh – czyli serek z jogurtów greckich. Pyszny własnej roboty serek na kanapki. Bułka czy świeży chlebek posmarowany tym serkiem z dodatkiem świeżych warzyw ogórka, pomidora czy rzodkiewki to już bomba smakowa. Robiąc ten serek dodałam moje ulubione zioła, można dodać takie jakie się lubi, czarnuszkę, sam czosnek, natkę pietruszki – przyprawiamy go wedle własnego smaku albo wcale nie przyprawiamy. Konsystencją labneh przypomina popularne serki almette, ale jest jednak bardziej puszysty i delikatny. Konsystencją przypomina masło pozostawione w temperaturze pokojowej. Powstałą serwatkę można wylać albo użyć do zupy. Przed przystąpieniem do robienia serka trzeba zaopatrzyć się w tetrową pieluchę albo gazę. Ja użyłam pieluchy.

Piróg biłgorajski
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 02.03.2020 20:56 opublikował przepis :

Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski to pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka.

Chłopskie jadło
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 02.03.2020 20:23 opublikował przepis :

Chłopskie jadło

Chłopskie jadło to danie, którym można najeść się do syta. Dodałam tu składniki, które przypuszczam, że w większości każdy ma w lodówce. Nawet jeśli jakiegoś składnika zabraknie to nic się nie stanie, przecież tu jest wiele innych dobroci! Z ilością składników można kombinować wedle własnego smaku. Moje chłopskie jadło miało konsystencję gęstej fasolki po bretońsku. Na zimne dni jedzenie w sam raz. Z tej ilości składników przygotowałam potrawę dla 5 osób.

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 01.03.2020 17:50 opublikował przepis :

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym cieście to nie lada przysmak dla miłośników wszelakich rodzajów serników. Przygotowuje się go bardzo łatwo, pięknie prezentuje się na stole a w smaku nie rozczaruje nikogo.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 28.02.2020 15:40 opublikował przepis :

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z tego przepisu placuszki wychodzą miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach! Są rozkosznie delikatne i subtelne w smaku. Można podać je z sosem, surówką. Myślę, że to będzie pyszna propozycja dla osób nie jadających w ogóle mięsa. Z tych składników wyszło mi 4 duże kotlety, można zrobić mniejsze oczywiście.