IMG_3861

Lidka Bawolska

Obserwujących: 4

 
Wiadomość
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 21.04.2020 13:30 opublikował przepis:

Sernik nowojorski z cytrynową nutą

Sernik nowojorski to kremowe i gęste ciasto. Podaje się go bez dodatków, ale jeśli macie ochotę wzbogacić jego wygląd i smak np. owocami czy własnej produkcji konfiturą to nic nie stoi na przeszkodzie. Co jeszcze charakteryzuje to ciasto? Jest równy jak stół, nie rośnie podczas pieczenia ani nie opada. Delikatnie wyczuwalny jest smak cytryny, ale nie dominuje on w cieście. Eleganckie i pyszne ciasto.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 05.04.2020 17:19 opublikował przepis:

Puszysta babka

Puszysta baba to babka bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Upiecze ją ten co piec potrafi i ten co dopiero zaczyna swoją przygodę z ciastami. Moja babka to nie tylko propozycja na święta, ale na każdą okazję bez okazji.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 04.03.2020 18:08 skomentował:

Piróg biłgorajski

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 04.03.2020 18:07 skomentował:

Piróg biłgorajski

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 03.03.2020 22:12 opublikował przepis:

Labneh – serek z jogurtów greckich

Labneh – czyli serek z jogurtów greckich. Pyszny własnej roboty serek na kanapki. Bułka czy świeży chlebek posmarowany tym serkiem z dodatkiem świeżych warzyw ogórka, pomidora czy rzodkiewki to już bomba smakowa. Robiąc ten serek dodałam moje ulubione zioła, można dodać takie jakie się lubi, czarnuszkę, sam czosnek, natkę pietruszki – przyprawiamy go wedle własnego smaku albo wcale nie przyprawiamy. Konsystencją labneh przypomina popularne serki, ale jest jednak bardziej puszysty i delikatny. Konsystencją przypomina masło pozostawione w temperaturze pokojowej. Powstałą serwatkę można wylać albo użyć do zupy. Przed przystąpieniem do robienia serka trzeba zaopatrzyć się w tetrową pieluchę albo gazę. Ja użyłam pieluchy.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 02.03.2020 20:56 opublikował przepis:

Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski to pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 02.03.2020 20:23 opublikował przepis:

Chłopskie jadło

Chłopskie jadło to danie, którym można najeść się do syta. Dodałam tu składniki, które przypuszczam, że w większości każdy ma w lodówce. Nawet jeśli jakiegoś składnika zabraknie to nic się nie stanie, przecież tu jest wiele innych dobroci! Z ilością składników można kombinować wedle własnego smaku. Moje chłopskie jadło miało konsystencję gęstej fasolki po bretońsku. Na zimne dni jedzenie w sam raz. Z tej ilości składników przygotowałam potrawę dla 5 osób.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 01.03.2020 17:50 opublikował przepis:

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym cieście to nie lada przysmak dla miłośników wszelakich rodzajów serników. Przygotowuje się go bardzo łatwo, pięknie prezentuje się na stole a w smaku nie rozczaruje nikogo.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 01.03.2020 17:33 skomentował:

Rolada gołąbkowa

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 28.02.2020 15:40 opublikował przepis:

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z tego przepisu placuszki wychodzą miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach! Są rozkosznie delikatne i subtelne w smaku. Można podać je z sosem, surówką. Myślę, że to będzie pyszna propozycja dla osób nie jadających w ogóle mięsa. Z tych składników wyszło mi 4 duże kotlety, można zrobić mniejsze oczywiście.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 27.02.2020 20:55 opublikował przepis:

Karczek w sosie pomidorowym

Karczek w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu i pyszny obiad. Mięso nie jest wysuszone, pieczarki, cebula i ketchup smacznie z nim komponują. Nie wymaga ten obiad wyszukanych czynności, dlatego chętnie sięgam po ten przepis.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 27.02.2020 20:00 opublikował przepis:

Rolada gołąbkowa

Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków. Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 27.02.2020 19:56 opublikował przepis:

Zapiekana biała kiełbasa w piwie

Zapiekana biała kiełbasa w piwie to bardzo smaczna propozycja na święta wielkanocne i na szybki obiad po pracy. Nie ma wiele pracy podczas przygotowania takiego dania, smakosze kiełbasek z pewnością będą zadowoleni. Sama kiełbaska jest bardzo apetyczna a cebulka to już rozkosz dla podniebienia! Zachęcam by zrobić taki posiłek również podczas powszedniego dnia, nie tylko na święta.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 09.02.2020 19:32 opublikował przepis:

Wiosenne jajka faszerowane

Przekąska nie tylko na święta wielkanocne. Dla lubiących zjeść coś świeżego, wiosennego w sam raz! Jajka faszerowane nowalijkami. Czuć wiosnę!
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 30.01.2020 13:32 opublikował przepis:

Kotlety pieczarkowe z jajkami

Kotlety pieczarkowe z jajkami to pyszne wydanie kotletów bezmięsnych. Pamiętam jak początkowo niezbyt ufnie podchodziłam by je zrobić. Po pierwszym kęsie zakochałam się jednak w ich smaku! Polecam by do tego rodzaju kotletów wybierać świeże pieczarki bez czarnego spodu kapeluszy. Najlepiej jak są młode i jędrne. Z tych ilości składników wyszło mi 4 większe kotlety. Można je odgrzewać na drugi dzień i pozostają wciąż soczyste! Zachęcam do ich zrobienia.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 29.01.2020 13:29 opublikował przepis:

Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny to bardzo smaczny pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Myślę, że dzieci będą zachwycone takim urozmaiceniem menu. Ja moje placuszki zrobiłam podczas weekendu, miałam wtedy więcej czasu. W ciągu tygodnia śniadania jadam w pracy a dzieci na szybko wcinają płatki na mleku bądź kanapki. Tu wspomnę o przygotowaniu kaszy. Można dodać połowę szklanki mleka mniej do kaszy niż jest podane w przepisie. Będą placuszki wtedy bardziej zbite w konsystencji. Ja dodałam mleka i wody tak jak tu napisałam i dla mnie bomba! Takie delikatne i puchate placuszki, same później się jadły, takie były dobre! Zachęcam do ich zrobienia. Pyszności! Z tej ilości wyszło mi 12 sztuk placuszków. Wystarczy dla 4-5 osób.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 29.01.2020 13:11 opublikował przepis:

Kluseczki serowe kładzione z masłem i cynamonem

Kluski kładzione kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama takie robiła często. Częściej niż kluski serowe w domu rodzinnym były takie tradycyjne mączne podane z serem białym i słoninką topioną. Te kluski to takie połączenie tych mącznych z dawnych lat, połączenie sera i mąki. Jest to lżejsze wydanie i co najfajniejsze na słodko! Dzieciom takie kluseczki posmakują z pewnością. W moim domu znikają od razu i nic nie zostaje „na potem”.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 24.01.2020 08:37 skomentował:

Ciasto pocałunek Murzyna

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 24.01.2020 08:37 skomentował:

Ciasto pocałunek Murzyna

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 22.01.2020 09:24 opublikował przepis:

Bigos cygański

Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 22.01.2020 08:58 opublikował przepis:

Puchaty sernik

Sernik Puchaty to sernik puszysty i cudownie mokry. Jest bardzo smaczny i aksamitny w konsystencji. Jest wiele przepisów na serniki, to jest przepis na następny serniczek na moim blogu. Znajdziecie ich kilka i może jakiś przepis przypadnie Wam do smaku. Teraz zachęcam do upieczenia tego ciasta. Wśród moich gości zrobił furorę. Jest świetny na każdą okazję, święta, spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Składniki na jego wykonania nie są wyszukane i dzięki tej prostocie jest cudownie smaczny i rozpływa się w ustach.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 21.01.2020 11:47 opublikował przepis:

Pieprzne śledzie

Śledzie marynowane w pieprzu, oleju i occie. Wbrew temu co nasuwa marynata są bardzo delikatne w smaku. Zaręczam, że posmakują wielu z Was. Posmakowałam ich najpierw u koleżanki a potem już robiłam je w domu dość często i często będę je robić, ponieważ znikają w oka mgnieniu!
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 21.01.2020 11:35 opublikował przepis:

Pierniczki z marmoladą

Moje pierniczki z marmoladą to pierniczki podobne w smaku i konsystencji do pierniczków alpejskich. Bardzo długo utrzymują świeżość. Można przygotować je kilka dni wcześniej niż zamierzamy podać na stół. Ciasto na te pierniczki może również poleżeć odrobinę dłużej w lodówce, więc jeśli zabraknie nam czasu na ich zrobienie w planowanym dniu to nic się nie stanie z powodu tego opóźnienia. Zachęcam by takie zrobić, ponieważ są pyszne i bardzo długo miękkie. Nadzienie z marmolady czyni zwykłe pierniki super smakołykiem! Takie pierniczki sprawdzą się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, można je piec okrągły rok.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 20.01.2020 20:18 opublikował przepis:

Mięso w słoikach

Mięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką. Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko sól, czosnek czy majeranek.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 02.12.2019 20:05 opublikował przepis:

Paprykarz domowy

Ten paprykarz jest tak smaczny, że nikt z domowników nie mógł oprzeć się by go skosztować na ciepło. Wiadomo czym kończy się zbiorowe kosztowanie...tak kilka razy pod rząd :) Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu :) Zachęcam do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny!
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 28.11.2019 19:35 opublikował przepis:

Zakwas z czerwonych buraków

Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób (ok. 2 l) Jeśli ktoś potrzebuje więcej zakwasu wystarczy zwiększyć proporcje.

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 25.11.2019 20:36 opublikował przepis:

Cytrynowiec - ciasto

Cytrynowiec to bardzo smaczne i delikatne ciasto. Łatwo wyczuwalny smak cytryny przynosi orzeźwienie. Moi goście byli zachwyceni!
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 23.11.2019 20:36 opublikował przepis:

Makaron po chłopsku

Pomysł na szybki i naprawdę bardzo smaczny obiad. Po powrocie z pracy, z braku czasu na rozkładanie warsztatu do gotowania taki obiad jest w sam raz!
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 23.11.2019 20:14 skomentował:

Śledzie po węgiersku

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 21.11.2019 20:46 opublikował przepis:

Śledzie w buraczkach czerwonych

Przyznaję się, że śledzie w buraczkach bardzo lubię. Bardzo często zdarzało mi się kupować gotową sałatkę, ale chciałam smak przenieść do mojej kuchni i efektem mojego kombinowania ze smakiem wyszły takie oto śledzie.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 20.11.2019 21:13 opublikował przepis:

Prześniak - ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym

To jest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 19.11.2019 21:43 opublikował przepis:

Śledzie po węgiersku

Propozycja na przekąskę na każdą okazję a na święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra smaczna odmiana podania śledzi.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 18.11.2019 20:39 opublikował przepis:

Śledzie z papryką konserwową i cebulą

Bardzo smaczna przekąska na święta czy imprezy. Jeśli ktoś lubi paprykę konserwową i śledzie to takie połączenie z pewnością mu posmakuje. U mnie w domu posmakowało bardzo!
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 13.11.2019 20:05 opublikował przepis:

Pieczeń rzymska

Upiekłam tę pieczeń z myślą o kanapkach do pracy czy do szkoły. Bardzo lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa. Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 11.11.2019 19:45 opublikował przepis:

Napoleonka - ciasto

Przepis dostałam od koleżanki. Zachwalała, to uwierzyłam i zrobiłam. Strzał w dziesiątkę. Pyszne ciacho!

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 11.11.2019 18:44 opublikował przepis:

Pijane rodzynki - ciasto

Nazwa tego ciasta nasuwa już z jakim jest dodatkiem, także nie wskazane jest tym ciastem częstować dzieci :) Od siebie dodać mogę, że u mnie w domu wśród dorosłych ciasto cieszy się uznaniem :)
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 09.11.2019 23:16 opublikował przepis:

Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach

Propozycja nie tylko na stół wigilijny. Bardzo smaczne wydanie śledzi, zachęcam by takie śledzie przygotować.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 07.11.2019 21:15 opublikował przepis:

Fale Dunaju - ciasto

Wracam swoimi wypiekami do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku!
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 06.11.2019 20:32 opublikował przepis:

Ryba po grecku

Sławna ryba po grecku. Mile widziana na stole nie tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania - taka przekąska sprawdza się zawsze!
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 04.11.2019 20:27 opublikował przepis:

Sałatka z tortellini, szynką i szczypiorkiem

Od czasu do czasu przygotowuję taką sałatkę. Dzieciaki uwielbiają ją i to bardzo mnie cieszy. To najlepsi krytycy kulinarni w domu :) Tortellini można dodać z dowolnym nadzieniem.

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 29.10.2019 19:12 opublikował przepis:

Orzechowy Janek

Orzechowy Janek. Bardzo proste i smakowite ciacho. Zachęcam do upieczenia, zadowoli smakoszy słodkości :)
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 28.10.2019 15:16 opublikował przepis:

Łaciate ciasto

Ciasto warte upieczenia. Jest bardzo smaczne, a i przy okazji prezentacyjne.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 28.10.2019 14:29 skomentował:

Puszyste drożdżowe ciasto ze śliwkami

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 27.10.2019 21:06 opublikował przepis:

Drobiowe kotleciki Szu Szu

Takie kotleciki zrobię jeszcze nie raz na obiad, bo okazały się bardzo pyszne! Domownicy stwierdzili, że jest to świetna imprezowa przekąska z dodatkiem oczywiście sosu czosnkowego.
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 27.10.2019 20:56 skomentował:

Chilli con carne

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 27.10.2019 20:52 skomentował:

Chilli con carne

Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 26.10.2019 20:25 opublikował przepis:

Puszyste drożdżowe ciasto ze śliwkami

To ciasto jest mega puszyste i smaczne. Uwielbiam drożdżowe ciasta. Dodatek dżemu i kubka mleka czyni to jedzenie iście królewskim :)
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 25.10.2019 20:09 opublikował przepis:

Chilli con carne

Danie jednogarnkowe i dobre na wielki głód. Domowe wykonanie chilli con carne.

To może cię zainteresować