IMG_3861

Lidka Bawolska

Liczba punktów za aktywność
150
Liczba obserwujących
1

Wyślij wiadomość
Bigos cygański
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 22.01.2020 09:24 opublikował przepis :

Bigos cygański

Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.

Roladki z łososia i serka śmietankowego
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 22.01.2020 09:06 opublikował przepis :

Roladki z łososia i serka śmietankowego

Roladki z łososia z serkiem śmietankowym to przekąska na każdą okazję. Imprezy, spotkania towarzyskie, rodzinne czy chociażby weekend. Przekąski te nie wymagają wielkiego nakładu pracy i przygotowuje się je bardzo szybko. Miłośnikom łososia z pewnością posmakuje! Zachęcam smakoszy ryb by spróbowali tak banalnie prostej w przygotowaniu przekąski.

Puchaty sernik
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 22.01.2020 08:58 opublikował przepis :

Puchaty sernik

Sernik Puchaty to sernik puszysty i cudownie mokry. Jest bardzo smaczny i aksamitny w konsystencji. Jest wiele przepisów na serniki, to jest przepis na następny serniczek na moim blogu. Znajdziecie ich kilka i może jakiś przepis przypadnie Wam do smaku. Teraz zachęcam do upieczenia tego ciasta. Wśród moich gości zrobił furorę. Jest świetny na każdą okazję, święta, spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Składniki na jego wykonania nie są wyszukane i dzięki tej prostocie jest cudownie smaczny i rozpływa się w ustach.

Pieprzne śledzie
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 21.01.2020 11:47 opublikował przepis :

Pieprzne śledzie

Śledzie marynowane w pieprzu, oleju i occie. Wbrew temu co nasuwa marynata są bardzo delikatne w smaku. Zaręczam, że posmakują wielu z Was. Posmakowałam ich najpierw u koleżanki a potem już robiłam je w domu dość często i często będę je robić, ponieważ znikają w oka mgnieniu!

Pierniczki z marmoladą
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 21.01.2020 11:35 opublikował przepis :

Pierniczki z marmoladą

Moje pierniczki z marmoladą to pierniczki podobne w smaku i konsystencji do pierniczków alpejskich. Bardzo długo utrzymują świeżość. Można przygotować je kilka dni wcześniej niż zamierzamy podać na stół. Ciasto na te pierniczki może również poleżeć odrobinę dłużej w lodówce, więc jeśli zabraknie nam czasu na ich zrobienie w planowanym dniu to nic się nie stanie z powodu tego opóźnienia. Zachęcam by takie zrobić, ponieważ są pyszne i bardzo długo miękkie. Nadzienie z marmolady czyni zwykłe pierniki super smakołykiem! Takie pierniczki sprawdzą się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, można je piec okrągły rok.

Mięso w słoikach
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 20.01.2020 20:18 opublikował przepis :

Mięso w słoikach

Mięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką. Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko sól, czosnek czy majeranek.

Paprykarz domowy
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 02.12.2019 20:05 opublikował przepis :

Paprykarz domowy

Ten paprykarz jest tak smaczny, że nikt z domowników nie mógł oprzeć się by go skosztować na ciepło. Wiadomo czym kończy się zbiorowe kosztowanie...tak kilka razy pod rząd :) Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu :) Zachęcam do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny!

Zakwas z czerwonych buraków
Użytkownik Lidka Bawolska w dniu 28.11.2019 19:35 opublikował przepis :

Zakwas z czerwonych buraków

Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób (ok. 2 l) Jeśli ktoś potrzebuje więcej zakwasu wystarczy zwiększyć proporcje.