Pizza z kiełbasą, papryką i cebulką

  • wyświetlono: 225 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Pizza z dużą ilością składników ma swoich amatorów. Tak jest i u nas. Od czasu do czasu przychodzi ochota by zjeść konkretną pizzę z kawałkiem mięcha. A jeszcze lepiej, gdy to mięso będzie podane w towarzystwie cebulki i papryki. Ważne by taką pizzę podpiec tak, by była rumiana, lekko chrupiąca, a to co ma być soczyste i pełne smaku, chowało się pod serową pierzynką.

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto
0,5 kg mąki tortowej typ 450
30g świeżych drożdży (lub 10g suszonych)
250ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oliwy

Sos pomidorowy
1 puszka pomidorów bez skórki
2-3 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól
szczypta cukru
szczypta pieprzu
łyżeczka oliwa z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Dodatki
Kiełbasa
Cebula
Papryka
Ser pleśniowy
Żółty ser

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza z kiełbasą, papryką i cebulką

  • 1. Sos do pizzy
    Pomidory z puszki odsączyć z zalewy (nie wylewając jej, w razie gdyby sos okazał się zbyt gęsty, można jej później użyć do rozcieńczenia). Pomidory i czosnek zblendować na gładką masę, doprawić do smaku.

    Ciasto na pizzę
    Drożdże wraz z łyżeczką cukru, szczyptą mąki rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Odstawić, niech pracują.
    Odlać pół szklanki wody i rozpuścić w niej półtorej łyżeczki soli.
    Do miski przesiać mąkę dodać oliwę, pozostałą wodę, zagniatać ciasto, w trakcie wyrabiania dodać wodę z rozpuszczoną solą oraz drożdże. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni.
    Zagniecione ciasto posmarować wodą, przykryć szmatka i odstawić na dwie godzinny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami. Po cieście rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć pozostałe składniki według uznania (kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, cebulę i paprykę w pióra). Pizzę piec przez 60-90 sekund w piecach opalanych drewnem.
    Pizzę można upiec w piekarniku w 220stopniach przez 10-15 minut (z termo obiegiem), na najniższym poziomie lub na kamieniu do pizzy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serpaprykacebulakiełbasaw kilka chwilsos pomidorowyciasto na pizzęprosty przepispizza z kiełbasąpizza z pieca

Komentarze

Podobne przepisy

Wiosenna pizza z mango i kiełbasą chorizo

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wiosenna pizza z mango i kiełbasą chorizo

Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym...

image-0jesioh

Dodane przez: pati7935

Pizza z kurczakiem i kiełbasą

Uwielbiam robić pizze a ta najbardziej...

Pizza z białym sosem, kiełbasą i rukolą

Dodane przez: agatab

Pizza z białym sosem, kiełbasą i rukolą

Banalnie prosta i bardzo szybka...

image-1y6w7y5

Dodane przez: natalia2004

pizza z szynką, salami i papryką

Pyszna domowa pizza

image-0mtbv13

Dodane przez: joanna1974

Pizza z pieczarkami i kiełbasą jałowcową

Sycąca pizza na cienkim spodzie...

pyszna :)

Dodane przez: beciiaaa

Pizza z boczkiem, kiełbasą i kapustą kiszoną

Bardzo prosta i przepyszna pizza....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE