Drobiowe kotleciki Szu Szu

4.98 (202 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Takie kotleciki zrobię jeszcze nie raz na obiad, bo okazały się bardzo pyszne! Domownicy stwierdzili, że jest to świetna imprezowa przekąska z dodatkiem oczywiście sosu czosnkowego.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 60 dkg piersi z kurczaka
    * 3 żółtka
    * 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 2 łyżki śmietany
    * 3 ząbki czosnku
    * 1 łyżeczka soli
    * 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    * 1/3 łyżeczki papryki ostrej
    * pieprz (opcjonalnie)
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Drobiowe kotleciki szu szu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroiłam pod ukosem na plastry ok 1 cm grubości. Dobrze jest tu kupić piersi kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony.

    W misce rozkłóciłam żółtka ze śmietaną, mąką i przyprawami. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyłam kawałki kurczaka do takiej marynaty i zakryłam folią spożywczą. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Po tym czasie wyjęłam kotleciki z marynaty, odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam.

    Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor.

    Podawałam z ziemniakami i sałatką.

Porady

* miałam śmietanę 18% * przyprawy dodawać wedle własnego smaku, można mniej lub więcej, tak samo z czosnkiem * świetna przekąska na imprezy * podawać z ulubionymi dodatkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować