Pierniczki z marmoladą

  • wyświetlono: 84 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Moje pierniczki z marmoladą to pierniczki podobne w smaku i konsystencji do pierniczków alpejskich. Bardzo długo utrzymują świeżość. Można przygotować je kilka dni wcześniej niż zamierzamy podać na stół. Ciasto na te pierniczki może również poleżeć odrobinę dłużej w lodówce, więc jeśli zabraknie nam czasu na ich zrobienie w planowanym dniu to nic się nie stanie z powodu tego opóźnienia. Zachęcam by takie zrobić, ponieważ są pyszne i bardzo długo miękkie. Nadzienie z marmolady czyni zwykłe pierniki super smakołykiem! Takie pierniczki sprawdzą się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, można je piec okrągły rok.

IMG_3861
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
* 3 szklanki mąki
* 15 dkg masła
* 2/3 szklanki miodu
* 4 żółtka
* 1 białko
* 5 łyżek cukru
* 2 łyżeczki sody
* 3 łyżki śmietany 18%
* 2 łyżki kakao
* 1 opakowanie przyprawy do piernika
* marmolada

Na polewę:
* 1/2 kostki masła (kostka 20 dkg)
* 3 łyżki kakao
* 5 łyżek cukru
* 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo do dekoracji posypka

Sposób przygotowania przepisu:

Pierniczki z marmoladą

  • 1. W garnku roztopiłam miód i masło. Dodałam przyprawę do piernika oraz kakao i wymieszałam. Doprowadziłam do lekkiego wrzenia.
    W oddzielnym kubeczku wymieszałam śmietanę i sodę. Pozostawiłam do wyrośnięcia.
    Białko ubiłam z cukrem, dodałam żółtka.
    Mąkę przesiałam, dodałam ostudzony miód z masłem oraz ubite jajka z cukrem. Na koniec dodałam śmietanę z sodą i wyrobiłam ciasto.
    Ciasto było dość kleiste. Wyrobione ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm, bardzo mało podsypywałam mąką.
    Wykrawałam foremką serduszka. Na połowie z tej ilości co mi wyszła łyżeczką nakładałam marmoladę. Nakładając górę pierniczka dociskałam tak by pozbyć się powietrza ze środka. Dociskałam na koniec jeszcze raz foremką by brzegi dobrze się skleiły.
    Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładłam je w odstępach od siebie, bo pierniczki rosły podczas pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez 10 minut.
    Na koniec polałam je polewą czekoladową.
    Masło roztopiłam i dodałam kakao oraz cukier. Mieszałam do połączenia się składników. W 1/4 szklance gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Tak przygotowaną polewą polałam pierniczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

marmoladapierniczki alpejskiepierniki nadziewane

Komentarze

Podobne przepisy

kruche ciasteczka

Dodane przez: wiola

Kruche ciasteczka z marmoladą

Ciastka są bardzo kruche. Moje...

ciasteczka z marmoladą

Dodane przez: justi2401

Maślane ciasteczka z różaną marmoladą

Wspaniałe i łatwe w przygotowaniu...

Pączki z powidłami i marmoladą

Dodane przez: Ciasta Moniki

Pączki z powidłami i marmoladą

Pyszne domowe pączki z powidłami...

Kocie oczka z marmoladą

Dodane przez: PatiGotuje

Kocie oczka z marmoladą

Są one bardzo uniwersalne ponieważ...

Ciasteczka z marmoladą

Dodane przez: czarrna

Ciasteczka z marmoladą

Kruche ciasteczka do kawy :)

Serowe ciasteczka z marmoladą

Dodane przez: AnetaJ

Serowe ciasteczka z marmoladą

Ciasteczka te są szybkie i łatwe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE