Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście

4.5 (202 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym cieście to nie lada przysmak dla miłośników wszelakich rodzajów serników. Przygotowuje się go bardzo łatwo, pięknie prezentuje się na stole a w smaku nie rozczaruje nikogo.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    * 40 dkg mąki
    * 20 dkg masła
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 2-4 łyżki śmietany 18%
    * 6 łyżek cukru
    * 2 łyżki kakao
    * 1 łyżka cukru wanilinowego
    Ser:
    * 1 kg 30 dkg sera (półtłustego lub tłustego)
    * 6 jajek rozm. L
    * 15 dkg masła
    * 30 dkg cukru
    * 1 budyń waniliowy
    * 1 łyżka cukru wanilinowego
    Dodatkowo:
    * puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmieliłam ser w maszynce
    Brzoskwinie z puszki odsączyłam z soku i pokroiłam w drobne kawałki
    Zrobiłam ciasto
    Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam. W miarę potrzeby dodawałam więcej śmietany. Podzieliłam na dwie nierówne części i włożyłam na kilkanaście minut do zamrażalki. To ciasto dość szybko się chłodzi.

    Zrobiłam masę serową
    Kiedy ciasto chłodziło się zrobiłam masę serową. Całe jajka ( bez skorupek oczywiście) ubiłam z cukrem i cukrem wanilinowym. Ser rozwierciłam i wlewałam strużką ubite jajka. Wsypałam budyń. Rozwierciłam. Masło roztopiłam i wlałam do masy serowej. Wymieszałam wszystko na gładką masę.

    Upiekłam ciasto
    Blaszkę 24×35 cm wyłożyłam pergaminem do pieczenia.
    Większą część ciasta starłam na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na papier i wyrównałam. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto i wylałam połowę masy serowej. Pokrojone brzoskwinie rozłożyłam na masie i przykryłam je drugą częścią masy.
    Na górę starłam mniejszy kawałek ciasta.
    Wstawiłam do piekarnika i piekłam jeszcze ok. 50 minut.

Porady

* zamiast budyniu można dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej * potwierdzam, w cieście nie ma jajek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Czekolada Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować