Chilli con carne

5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe i dobre na wielki głód. Domowe wykonanie chilli con carne.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 40 dkg mięsa mielonego wołowego
    * 2 puszki pomidorów krojonych
    * 2 puszki czerwonej fasoli w zalewie
    * 4 łyżki kukurydzy z puszki
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 1 cebula
    * 3 ząbki czosnku
    * sól, papryka ostra i słodka
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmażyłam bez dodatku oleju w garnku. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wymieszałam i smażyłam chwilę wszystko razem.
  • 2. Dolałam pomidory z puszki i gotowałam ok. 10 minut. Po tym czasie wlałam fasolę wraz z zalewą oraz dodałam kukurydzę, koncentrat pomidorowy, wymieszałam i przyprawiłam solą oraz paprykami.
    Papryki ostrej dodałam ok. 1/3 łyżeczki a słodkiej 1/2 łyżeczki. Oczywiście każdy przyprawia wedle własnego smaku.
    Całość gotowałam ok. 40 minut. Odstawiłam.
    Po ok. 30 minutach nalewałam do talerzy.
  • 3. To jedzonko najsmaczniejsze jest po kilku godzinach. Najczęściej robię je wieczorem i na obiad po pracy jest w sam raz.

Porady

* zamiast pomidorów w puszce można oczywiście dodać całe świeże pomidory ok. 4 sztuki średniej wielkości * kukurydzę dodaję sporadycznie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować