Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone podsmażyłam bez dodatku oleju w garnku. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wymieszałam i smażyłam chwilę wszystko razem.
2.Dolałam pomidory z puszki i gotowałam ok. 10 minut. Po tym czasie wlałam fasolę wraz z zalewą oraz dodałam kukurydzę, koncentrat pomidorowy, wymieszałam i przyprawiłam solą oraz paprykami.
Papryki ostrej dodałam ok. 1/3 łyżeczki a słodkiej 1/2 łyżeczki. Oczywiście każdy przyprawia wedle własnego smaku.
Całość gotowałam ok. 40 minut. Odstawiłam.
Po ok. 30 minutach nalewałam do talerzy.
3.To jedzonko najsmaczniejsze jest po kilku godzinach. Najczęściej robię je wieczorem i na obiad po pracy jest w sam raz.
Porady
* zamiast pomidorów w puszce można oczywiście dodać całe świeże pomidory ok. 4 sztuki średniej wielkości
* kukurydzę dodaję sporadycznie
Komentarze