Pieprzne śledzie

4.99 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Śledzie marynowane w pieprzu, oleju i occie. Wbrew temu co nasuwa marynata są bardzo delikatne w smaku. Zaręczam, że posmakują wielu z Was.
Posmakowałam ich najpierw u koleżanki a potem już robiłam je w domu dość często i często będę je robić, ponieważ znikają w oka mgnieniu!

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • * 6 płatów śledzi a’la matias
    * pieprz
    * 3/4 szklanki oleju
    1/4 szklanki octu
    * 3 ogórki konserwowe średniej wielkości
    * 2 liście laurowe
    * 5 ziarenek ziela angielskiego
    * 1 cebula duża
Wystaw ocenę:

4.99 (200 ocen)

Zobacz również:

Ogórki konserwowe Przekąski

Pieprzne śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na ok. 4 godziny. Dwukrotnie przez ten czas podmieniałam wodę.

    Wyciągnęłam śledzie z zalewy, odsączyłam i oprószyłam pieprzem po wewnętrznej stronie płatu. Odstawiłam na 30 minut.
    Pokroiłam po tym czasie śledzie w paski i przełożyłam do pojemnika.
    Wymieszałam olej z octem, dodałam pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego. Dorzuciłam liść i ziele i wymieszałam wszystko z octem i olejem. Taką zalewą zalałam śledzie i wymieszałam.
    Wstawiłam pod przykryciem do lodówki. Już po dobie można było jeść te śledzie. Po dwóch dobach są znakomite w smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować