Mięso w słoikach

4.49 (164 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką.
Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko sól, czosnek czy majeranek.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 60 dkg podgardla
    * 70-80 dkg łopatki
    * 50 dkg boczku
    * 70 dkg karczku
    * 8 kulek ziela angielskiego
    * 5 liści laurowych
    * 1 główka czosnku
    * majeranek
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przetwory

Mięso w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę ok. 2 cm. Dodałam do mięsa sól (niecałe 2 łyżki), 1 łyżeczkę majeranku, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziele i liść laurowy. Pieprzu dodałam odrobinę. Wymieszałam wszystko i odstawiłam na noc w zimne miejsce.
    Na drugi dzień nakładałam mięso ciasno do słoików. Upychałam je. Do każdego słoika dolewałam 4-5 łyżek wody.
    Zakręciłam pokrywką słoiki i wstawiłam do garnka. Zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i włączyłam ogień pod garnkiem. Gotowałam 1h 30 min. jednego dnia i na drugi dzień powtórzyłam czynność.

Porady

jeśli chcemy mniej tłuste mięso, zamiast podgardla można dodać np. łopatkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować