Śledzie z papryką konserwową i cebulą

4.99 (168 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna przekąska na święta czy imprezy. Jeśli ktoś lubi paprykę konserwową i śledzie to takie połączenie z pewnością mu posmakuje. U mnie w domu posmakowało bardzo!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 3 płaty śledziowe a'la matias
    * 4 - 5 łyżek pokrojonej w kostkę papryki konserwowej
    * 1 średniej wielkości cebula
    * 1/5 szklanki oleju
    * 1/5 szklanki octu
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Zobacz również:

Papryka konserwowa Przekąski

Śledzie z papryką konserwową i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe opłukałam i namoczyłam na 3 godziny, odlałam wodę po tym czasie.
    Pokroiłam w paski 1,5-2 cm.

    Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do wrzącej wody na pół minuty. Odcedziłam i schłodziłam.

    Paprykę wcześniej pokroiłam w drobną kostkę.

    W naczyniu, w którym miałam przechowywać śledzie wymieszałam cebulę, 4 łyżki papryki pokrojonej, dolałam olej i ocet. Dodałam następnie pokrojone płaty i delikatnie wymieszałam. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na dobę. Kilkakrotnie pomieszałam śledzie z marynatą, jeśli sobie przypomniałam :)

    Po tym czasie śledzie już naszły smakami i zalewą.

Porady

* octu dodać wg swojego smaku, można mniej lub więcej. Jeśli mniej to dolać odrobinę więcej oleju. * moja papryka konserwowa była słodko - kwaśna, nie miałam potrzeby dosypywać cukru do zalewy a może być taka potrzeba jeśli papryka z marynaty jest mało wyraźna w smaku. To już zależy od naszego upodobania * zanim połączy się cebulę ze śledziami cebula ma być całkowicie wystudzona, inaczej śledzie mogą się rozpaść

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Papryka Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować