REKLAMA

Labneh – serek z jogurtów greckich

wyświetlono: 1464 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 1

Labneh – czyli serek z jogurtów greckich. Pyszny własnej roboty serek na kanapki. Bułka czy świeży chlebek posmarowany tym serkiem z dodatkiem świeżych warzyw ogórka, pomidora czy rzodkiewki to już bomba smakowa.
Robiąc ten serek dodałam moje ulubione zioła, można dodać takie jakie się lubi, czarnuszkę, sam czosnek, natkę pietruszki – przyprawiamy go wedle własnego smaku albo wcale nie przyprawiamy.

Konsystencją labneh przypomina popularne serki, ale jest jednak bardziej puszysty i delikatny. Konsystencją przypomina masło pozostawione w temperaturze pokojowej.
Powstałą serwatkę można wylać albo użyć do zupy.

Przed przystąpieniem do robienia serka trzeba zaopatrzyć się w tetrową pieluchę albo gazę. Ja użyłam pieluchy.

opublikowany: 03.03.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    * 800 g jogurtu greckiego bądź typu greckiego
    * 1 płaska łyżeczka soli
    * 2 łyżeczki ulubionych ziół ( ja miałam suszone pomidory, bazylię i czosnek)
    Dodatkowo:
    * pielucha tetrowa bądź gaza
    * sitko i miska
Ocena:

(średnia 5 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

Jak zrobić Labneh – serek z jogurtów greckich?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt przelałam do naczynia i dodałam sól oraz 2 łyżeczki wymieszanych ziół, czyli granulowanego czosnku, suszonych pomidorów i suszonej bazylii. Wymieszałam.
    Pieluchę tetrową rozłożyłam na sitku a sitko umieściłam na misce. Przelałam przygotowany jogurt na pieluchę . Związałam luźno pieluchę gumką recepturką. Odstawiłam do lodówki a po ok. 6 godzinach odcisnęłam nadmiar serwatki. Mój serek leżakował 2 doby a przez ten czas odciskałam serwatkę trzy razy.
    Po tym czasie był już gotowy do jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE