Piróg biłgorajski

4.26 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piróg biłgorajski to pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1 kg ziemniaków obranych
    * 60 dkg kaszy gryczanej
    * 70 dkg sera białego (nie mielonego)
    * 300 g śmietany 18%
    * 3 jajka
    * 10 dkg masła lub słoniny
    * sól, pieprz czarny i ziołowy
Wystaw ocenę:

4.26 (168 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Piróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Kiedy już się ugotowały odlałam nadmiar wody z gotowania pozostawiając troszkę ponad poziom ziemniaków.
    Wsypałam kaszę gryczaną suchą nie ugotowaną. Wymieszałam z gorącymi ziemniakami i stłukłam tłuczkiem. Przykryłam pokrywką i pozostawiłam tak do ostudzenia.
    Kasza w połączeniu z gorącą wodą i ziemniakami napęczniała.
    Kiedy już kasza i ziemniaki ostygły przełożyłam do dużej miski. Dodałam pokruszony ser biały, wbiłam jajka, wlałam śmietanę i wyrobiłam masę. Wlałam roztopione masło i mieszałam dalej. Kiedy grudki sera już się rozbiły w masie przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka miała wymiary 24×35 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 h 30 min.
    Po upieczeniu odstawiłam do przestygnięcia.

Porady

* piróg biłgorajski można jeść ze śmietaną * słoninkę trzeba stopić zanim doda się ją do masy * sera można dodać odrobinę więcej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piróg biłgorajski

To może cię zainteresować