Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach

4.99 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja nie tylko na stół wigilijny. Bardzo smaczne wydanie śledzi, zachęcam by takie śledzie przygotować.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 3 płaty śledziowe a'la matias
    * 6 pieczarek
    * 2 średnie cebule
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 1/4 szklanki octu 10%
    * sól
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy namoczyłam w wodzie na 2 godziny. Odlałam wodę po tym czasie i przelałam świeżą. Odsączyłam.

    Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Posoliłam odrobinę. Jak pieczarki zmniejszyły objętość dodałam koncentrat pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam jeszcze ok. 2 minuty. Odstawiłam do ostudzenia.

    Jak pieczarki i cebula już ostygły dolałam ocet. Wymieszałam.

    Matiasy pokroiłam na paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki.

    Takie śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce.

Porady

* jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej octu * pieczarki i cebulę wystudzić porządnie zanim doda się ocet i matiasy, w innym przypadku matiasy będą się rozpadać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować