REKLAMA

Rolada gołąbkowa

wyświetlono: 1487 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków.
Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.

opublikowany: 27.02.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • * kapusta włoska ok. 1 kg
    * 50 dkg mięsa mielonego
    * 20 dkg ryżu
    * passata pomidorowa 500 ml
    * sól, pieprz, cukier
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Jak zrobić Rolada gołąbkowa?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykroiłam głąb z kapusty a następnie obgotowałam w całości i ostudziłam. Obrałam z liści.
    Ryż ugotowałam, ale gotowałam krócej o 5 minut jak było napisane na opakowaniu. Ostudziłam.
    Połączyłam mięso mielone z ryżem, przyprawiłam solą i pieprzem.
    Obrane liście z kapusty rozłożyłam na folii na długość naczynia, w którym miałam zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.
    Mięso mielone z ryżem wyłożyłam na liście i rozprowadziłam równo.Po brzegach liście kapusty złożyłam do środka rolady. Zwinęłam roladę od strony, gdzie tych liści nie zakładałam. Pomocna przy tym mi była drewniana szpatułka do naleśników.
    Zwiniętą roladę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wyłożyłam liśćmi z kapusty i podlałam 1 szklanką wody.
    Piekłam ok.1 godziny pod przykryciem. Po upieczeniu odlałam wywar i połączyłam go w garnku z passattą. Nastawiłam na gotowanie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Roladę pokroiłam i polałam sosem pomidorowym.

Porady

* taką roladę robiłam również z białej kapusty, była również pyszna * farsz proszę robić wedle własnego smaku i przepisu, jeśli ten nie przypadnie do smaku. Gołąbki u mnie to zawsze tylko kapusta, mięso, ryż, sól i pieprz plus sos pomidorowy. * farsz można urozmaicić startą na tarce o grubych oczkach i podduszoną marchewką * liście układałam tak że jeden liść nakładałam na połowę następnego, tym samym warstwa liści była mocniejsza i grubsza

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beniawojt beniawojt

Rolada gołąbkowa

Zamiast tradycyjnych gołąbków,można upiec taką apetyczną roladę.

kategoria: rolada Dania główne gołąbki Przystawki opublikowany: 01.06.2016 | wyświetlono: 3057 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: ankad21 ankad21

Rolada gołąbkowa

Świetna propozycja dla tych, którym znudziło się już tradycyjne wydanie gołąbków.

kategoria: rolada Dania główne opublikowany: 16.11.2020 | wyświetlono: 487 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Zupa Gołąbkowa

Gęsta,syta i rozgrzewająca,pyszna zupa inspirowana tradycyjnymi gołąbkami. Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza.

kategoria: Zupy gołąbki opublikowany: 18.05.2019 | wyświetlono: 1208 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: Dominika24 19059850_432124307156282_4413393876304855958_n

Gołąbkowa zapiekanka

Gołąbki trochę w innej postaci . Wersja dla zabieganych czy dla leniwych : )

kategoria: Dania główne gołąbki Zapiekanki opublikowany: 13.09.2017 | wyświetlono: 971 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE