Śledzie w buraczkach czerwonych

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przyznaję się, że śledzie w buraczkach bardzo lubię. Bardzo często zdarzało mi się kupować gotową sałatkę, ale chciałam smak przenieść do mojej kuchni i efektem mojego kombinowania ze smakiem wyszły takie oto śledzie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 3 filety śledziowe a'la matias
    * 1 średniej wielkości burak czerwony
    * 1 jabłko
    * 1 cebula
    * 3 łyżki majonezu
    * 3 łyżki śmietany 18%
    * sok z cytryny
    * 1/5 szklanki octu
    * sól, cukier, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Buraczki Przekąski

Śledzie w buraczkach czerwonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczyłam w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Jeden raz podmieniłam wodę z moczenia.

    Po tym czasie odlałam wodę, filety osuszyłam i skropiłam sokiem z cytryny.

    Buraka umyłam i w całości ugotowałam do miękkości. Ostudziłam i ściągnęłam skórkę, starłam na tarce o dużych oczkach. Starłam również jabłko.
    Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam na wrzątek na ok. 30 sekund. Odsączyłam, ostudziłam i połączyłam z burakiem i jabłkiem.
    Dodałam majonez i śmietanę. Dosypałam 1 łyżeczkę cukru, oprószyłam pieprzem i delikatnie posoliłam. Dolałam ocet. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut by buraczki przeszły smakami. W miarę potrzeby doprawiłam cukrem bądź dolałam octu. Ja osobiście lubię słodko - kwaśne buraczki.

    Po tym czasie pokroiłam matiasy w paski 2 cm i połączyłam z buraczkami. Wstawiłam na noc do lodówki.

Porady

przyprawiać wedle własnego smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować