Puszyste drożdżowe ciasto ze śliwkami

4.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto jest mega puszyste i smaczne. Uwielbiam drożdżowe ciasta. Dodatek dżemu i kubka mleka czyni to jedzenie iście królewskim :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 50 dkg mąki
    * 1 szklanka ciepłego mleka
    * 3 dkg drożdży
    * 1/3 szklanki cukru
    * 10 dkg masła
    * 2 jajka
    * 1 opakowanie cukru wanilinowego
    * szczypta soli

    * śliwki

    Na kruszonkę:

    * 15 dkg mąki
    * 10 dkg cukru
    * 10 dkg masła
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Puszyste drożdżowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiałam do miski.

    Zrobiłam zaczyn z drożdży. Do kubeczka z ciepłym mlekiem dodałam drożdże, połowę odmierzonego wcześniej cukru, dwie łyżki mąki z odmierzonej i wymieszałam rozbijając tym samym grudki z mąki. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
    Kiedy drożdże już wyrosły dodałam je do mąki, dodałam cukier i cukier wanilinowy, sól, rozkłócone jajka i roztopione masło. Wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Wyrabiałam dotąd aż ciasto odchodziło od miski.
    Przykryłam ścierką i odstawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie wyłożyłam ciasto do foremki 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyłam śliwki brzuszkami do spodu. Odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Zrobiłam kruszonkę i posypałam nią ciasto.
    Składniki na kruszonkę wymieszałam aż połączyły się i powstały drobne grudki.

    Wstawiłam ciasto na ok. 50 minut do piekarnika.
    Proszę po 35 minutach obserwować kolor skórki ciasta. Ma być koloru złoto brązowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować