Fale Dunaju - ciasto

4.98 (161 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wracam swoimi wypiekami do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    * 6 jajek rozm L
    * 1 szklanka cukru
    * 1 cukier wanilinowy 16g
    * 1 i 3/4 szklanki mąki
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * *1/2 kostki masła bądź margaryny
    * 3 płaskie łyżki kakao
    * 2 łyżki wody
    * do 1 kg jabłek

    Na masę:

    * 1 budyń śmietankowy
    * 500 ml mleka
    * 1 masło 20 dkg
    * 3 łyżki cukru

    Na polewę:

    * 12 dkg masła
    * 3 łyżki kakao
    * 5 łyżek cukru
    * 2 łyżki wody lub śmietanki 30%
    * 1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.98 (161 ocen)

Fale dunaju - ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę.

    Utarłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę i dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części.
    Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam.

    Białe ciasto wylałam do blaszki 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyłam na nie pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie przycisnęłam je dłonią. Na jabłka wylałam kakaową część ciasta. Piekłam ok. 50 minut w 180 stopniach.

    Po upieczeniu odstawiłam do całkowitego ostudzenia.

    Ugotowałam budyń wedle przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ostudziłam.
    Masło rozwierciłam i łyżką po dodawałam budyń aż się skończył. Utarłam masło i budyń na puszystą masę.
    Wyłożyłam na ostudzone ciasto w miarę możliwości równo rozprowadzając masę.

    Zrobiłam polewę czekoladową.

    W rondelku rozgrzałam masło z 2 łyżkami wody. Dodałam przesiane kakao oraz cukier. Wszystko rozpuściłam doprowadzając do delikatnego wrzenia.
    W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wlałam do masy. Zdjęłam z ognia i mieszałam do uzyskania jednolitej aksamitnej konsystencji. Ostudziłam.

    Ostudzoną polewą polałam ciasto, wyrównałam i wstawiłam do lodówki.

Porady

Lepiej kroi się ciasto jak odstoi kilka godzin w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować