Fale Dunaju - ciasto

  • wyświetlono: 1451 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Wracam swoimi wypiekami do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku!

IMG_3861
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:

* 6 jajek rozm L
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier wanilinowy 16g
* 1 i 3/4 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* *1/2 kostki masła bądź margaryny
* 3 płaskie łyżki kakao
* 2 łyżki wody
* do 1 kg jabłek

Na masę:

* 1 budyń śmietankowy
* 500 ml mleka
* 1 masło 20 dkg
* 3 łyżki cukru

Na polewę:

* 12 dkg masła
* 3 łyżki kakao
* 5 łyżek cukru
* 2 łyżki wody lub śmietanki 30%
* 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Fale Dunaju - ciasto

  • 1. Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę.

    Utarłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę i dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części.
    Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam.

    Białe ciasto wylałam do blaszki 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyłam na nie pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie przycisnęłam je dłonią. Na jabłka wylałam kakaową część ciasta. Piekłam ok. 50 minut w 180 stopniach.

    Po upieczeniu odstawiłam do całkowitego ostudzenia.

    Ugotowałam budyń wedle przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ostudziłam.
    Masło rozwierciłam i łyżką po dodawałam budyń aż się skończył. Utarłam masło i budyń na puszystą masę.
    Wyłożyłam na ostudzone ciasto w miarę możliwości równo rozprowadzając masę.

    Zrobiłam polewę czekoladową.

    W rondelku rozgrzałam masło z 2 łyżkami wody. Dodałam przesiane kakao oraz cukier. Wszystko rozpuściłam doprowadzając do delikatnego wrzenia.
    W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wlałam do masy. Zdjęłam z ognia i mieszałam do uzyskania jednolitej aksamitnej konsystencji. Ostudziłam.

    Ostudzoną polewą polałam ciasto, wyrównałam i wstawiłam do lodówki.

Porady

Lepiej kroi się ciasto jak odstoi kilka godzin w lodówce

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastociasto z jabłkamifale dunaju

Komentarze

Podobne przepisy

Fale dunaju ze śliwkami

Dodane przez: Zora

CIASTO FALE DUNAJU ZE ŚLIWKAMI

Ciasto kakaowe, śliwki, śmietana…...

Fale Dunaju z jabłkami

Dodane przez: Karina253

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

Pyszne i proste w przygotowaniu...

image-1o6xfp5

Dodane przez: Mariola123

CIASTO FALE DUNAJU

Ciasto fale Dunaju jest bardzo...

Fale Dunaju

Dodane przez: iziona

Ciasto Fale Dunaju

Klasyk wśród ciast choć ostatnio...

fale dunaju

Dodane przez: izaa_a

Fale Dunaju

...ciasto stare jak świat i chyba...

Fale Dunaju z owocami

Dodane przez: Misia328

Ciasto Fale dunaju z owocami

Ciasto o wyrazistym smaku, który...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE