Sławna ryba po grecku. Mile widziana na stole nie tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania - taka przekąska sprawdza się zawsze!
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
* ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza albo mintaja (najlepiej świeżego)
* 3 duże marchewki
* 1 duża pietruszka
* kawałek selera
* 10 cm pora
* 1 cebula biała
* 1 papryka
* 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
* 1-2 łyżki oleju
* przyprawy: sól, pieprz
* natka pietruszki
* mąka do obtoczenia ryby
* olej do smażenia ryby i warzyw
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety pokroiłam w paski ok. 3 cm. Obtoczyłam w mące i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Usmażone układałam na ręczniku papierowym.
Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach. Pora pokroiłam w pół plasterki a cebulę i paprykę w kostkę.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam cebulkę i pora na rumiano. Dodałam pozostałe warzywa.
Dusiłam pod przykryciem w miarę potrzeby podlewałam wodą. Dodałam koncentrat pomidorowy i posoliłam odrobinę.
Kiedy warzywa były miękkie doprawiłam je do smaku.
W naczyniu na przemian układałam warzywa i rybę. Na koniec przykryłam całość pozostałymi warzywami.
Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Taka ryba najsmaczniejsza jest jak postoi chociaż kilka godzin.
Oprószyłam natką pietruszki zanim podałam na stół.
Komentarze