Ryba po grecku

4.96 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sławna ryba po grecku. Mile widziana na stole nie tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania - taka przekąska sprawdza się zawsze!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza albo mintaja (najlepiej świeżego)
    * 3 duże marchewki
    * 1 duża pietruszka
    * kawałek selera
    * 10 cm pora
    * 1 cebula biała
    * 1 papryka
    * 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
    * 1-2 łyżki oleju
    * przyprawy: sól, pieprz
    * natka pietruszki
    * mąka do obtoczenia ryby
    * olej do smażenia ryby i warzyw
Wystaw ocenę:

4.96 (170 ocen)

Zobacz również:

Ryba Ryba po grecku Przekąski

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroiłam w paski ok. 3 cm. Obtoczyłam w mące i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
    Usmażone układałam na ręczniku papierowym.

    Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach. Pora pokroiłam w pół plasterki a cebulę i paprykę w kostkę.
    Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam cebulkę i pora na rumiano. Dodałam pozostałe warzywa.
    Dusiłam pod przykryciem w miarę potrzeby podlewałam wodą. Dodałam koncentrat pomidorowy i posoliłam odrobinę.

    Kiedy warzywa były miękkie doprawiłam je do smaku.

    W naczyniu na przemian układałam warzywa i rybę. Na koniec przykryłam całość pozostałymi warzywami.

    Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Taka ryba najsmaczniejsza jest jak postoi chociaż kilka godzin.

    Oprószyłam natką pietruszki zanim podałam na stół.

Porady

* miałam świeże filety z dorsza czarnego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować