Ryba po grecku

  • wyświetlono: 865 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Sławna ryba po grecku. Mile widziana na stole nie tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania - taka przekąska sprawdza się zawsze!

IMG_3861
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

* ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza albo mintaja (najlepiej świeżego)
* 3 duże marchewki
* 1 duża pietruszka
* kawałek selera
* 10 cm pora
* 1 cebula biała
* 1 papryka
* 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
* 1-2 łyżki oleju
* przyprawy: sól, pieprz
* natka pietruszki
* mąka do obtoczenia ryby
* olej do smażenia ryby i warzyw

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba po grecku

  • 1. Filety pokroiłam w paski ok. 3 cm. Obtoczyłam w mące i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
    Usmażone układałam na ręczniku papierowym.

    Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach. Pora pokroiłam w pół plasterki a cebulę i paprykę w kostkę.
    Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam cebulkę i pora na rumiano. Dodałam pozostałe warzywa.
    Dusiłam pod przykryciem w miarę potrzeby podlewałam wodą. Dodałam koncentrat pomidorowy i posoliłam odrobinę.

    Kiedy warzywa były miękkie doprawiłam je do smaku.

    W naczyniu na przemian układałam warzywa i rybę. Na koniec przykryłam całość pozostałymi warzywami.

    Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Taka ryba najsmaczniejsza jest jak postoi chociaż kilka godzin.

    Oprószyłam natką pietruszki zanim podałam na stół.

Porady

* miałam świeże filety z dorsza czarnego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybarybyRyba po greckuryba z warzywami

Komentarze

Podobne przepisy

Papryka faszerowana po meksykańsku

Dodane przez: Jaga85

Papryka faszerowana po meksykańsku

Jeśli ktoś jeszcze nie przygotowywał...

Gotowe danie

Dodane przez: mania87

Wege paprykarz bez ryby

Wegetariańskie danie nie muszą...

Śledzie

Dodane przez: MagdalenaS

Śledzie po kaszubsku

Tradycyjny świąteczny przepis na...

Śledź po tatarsku

Dodane przez: karolinajedynak24

Śledź po tatarsku

Śledzia można przygotować na milion...

Schab po warszawsku

Dodane przez: MONIA639

Schab po warszawsku

Schab po warszawsku to idalne danie...

Młode ziemniaki po śródziemnomorsku

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Młode ziemniaki po śródziemnomorsku

Można je zrobić na wieczorne spotkanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE