Zakwas z czerwonych buraków

4.99 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób (ok. 2 l) Jeśli ktoś potrzebuje więcej zakwasu wystarczy zwiększyć proporcje.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • * słoik 0,9 -1 l
    * 50 dkg obranych czerwonych buraków
    * 3 liście laurowe
    * 5 kulek ziela angielskiego
    * 2-3 ząbki czosnku
    * 1 płaska łyżka soli
    * przegotowana letnia woda
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zakwas z czerwonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W słoiku ułożyłam buraki i dołożyłam liść, ziele i czosnek. Lubię gdy jest mocno wyczuwalny czosnek to dodaję zawsze 3 ząbki albo 2 duże. Dosypałam 1 łyżkę soli i zalałam wodą. Sól można wcześniej rozpuścić w wodzie.

    Przykryłam gazą słoik i odstawiłam na 6 dni. Od czasu do czasu podglądałam jak pracuje i zanurzałam buraki w wodzie, jeśli wystawały ponad powierzchnię wody.

    Odlałam zakwas po 6 dniach do słoika. Buraki z zakwasu świetnie nadają się do sałatki, są bardzo smaczne. Z sałatką śledziową będą pyszne!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować