Zakwas z czerwonych buraków

  • wyświetlono: 4428 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Zazwyczaj zakwas robię w litrowym słoiku. Jest to dla mnie wygodne, ponieważ nadmiar nie musi później leżakować w lodówce. Taka ilość wystarczy do barszczu dla 3-4 osób (ok. 2 l) Jeśli ktoś potrzebuje więcej zakwasu wystarczy zwiększyć proporcje.

IMG_3861
  • 1 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

* słoik 0,9 -1 l
* 50 dkg obranych czerwonych buraków
* 3 liście laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 płaska łyżka soli
* przegotowana letnia woda

Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas z czerwonych buraków

  • 1. W słoiku ułożyłam buraki i dołożyłam liść, ziele i czosnek. Lubię gdy jest mocno wyczuwalny czosnek to dodaję zawsze 3 ząbki albo 2 duże. Dosypałam 1 łyżkę soli i zalałam wodą. Sól można wcześniej rozpuścić w wodzie.

    Przykryłam gazą słoik i odstawiłam na 6 dni. Od czasu do czasu podglądałam jak pracuje i zanurzałam buraki w wodzie, jeśli wystawały ponad powierzchnię wody.

    Odlałam zakwas po 6 dniach do słoika. Buraki z zakwasu świetnie nadają się do sałatki, są bardzo smaczne. Z sałatką śledziową będą pyszne!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wigiliaboże narodzeniezakwasbarszcz czerwonyzakwas z buraków

Komentarze

Podobne przepisy

Buraki z kapustą

Dodane przez: dagita

Biała kapusta z burakami

Przepis dostałam od mamy mojego...

zakwas na barszcz czerwony

Dodane przez: Konto nieaktywne

Zakwas na barszcz czerwony wg Buni

W dobie pół produktów ( z których...

Sałatka z buraków

Dodane przez: MagdalenaS

Sałatka z buraków

Idealny sposób na przechowanie...

GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

Dodane przez: duszek

GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

Czerwona porzeczka to kawałek lata...

image-0p7f4pm

Dodane przez: KuchniaPoli

Dżem z czerwonej porzeczki

Pyszny dżem z czerwonej porzeczki,...

Sok z czerwonej porzeczki

Dodane przez: bogusia82

Sok z czerwonej porzeczki

Letnią porą robię przetwory z owoców...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE