małgorzata kwiatkowska

BonAppetitMalgorzata

O mnie:

Zapraszam do przeglądania mojego bloga, który daję mi w życiu dużo radości i satysfakcji:: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/ Gotowanie traktuje jako czynność odprężającą a nie jako obowiązek. Lubię w swoim domu przyjmować gości i ich karmić. Pasję do gotowania wyssałam z mlekiem matki, ponieważ za najlepszą kucharkę uważam właśnie moją mamę.

Liczba punktów za aktywność
547
Liczba obserwujących
33

Wyślij wiadomość
fuczki
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 30.04.2020 12:54 opublikował przepis :

Fuczki - placki z kiszonej kapusty

Najwspanialsze jedzenie to te proste z składające się z 3 składników. Najważniejszym składnikiem w fuczkach jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można robić z gotowanej, jak i z surowej kapusty, mój przepis oparty jest na surowej kiszonej kapuście. Taka kapusta zdecydowanie bardziej mi smakuje. Najpierw musisz dobrze odcedzić kapustę, a następnie posiekać ją i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Ciasto zrobisz z jajka i odrobiny mąki.

zupa cebulowa
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 22.04.2020 14:47 opublikował przepis :

Zupa cebulowa na winie z jabłkami i ciecierzycą

Pamiętajcie by w tych dziwnych czasach swoją energię skupiać na swoim zdrowiu a nie na ewentualnej chorobie. Wyłączcie telewizor i skupcie się na swoich wartościowych celach. Doceniajcie to co macie i cieszcie się z prozaicznych rzeczy. Zadbajcie o relacje z bliskimi oraz o swój rozwój. Wykorzystajcie ten czas jak się da najlepiej. Np. razem ze mną w kuchni :)

zupa miso
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 22.04.2020 14:36 opublikował przepis :

Zupa miso

Miso-shiru – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie "dashi" z dodatkiem sfermentowanej pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. Najważniejsza jest jednak pasta miso, warzywa możesz dodać takie na jakie masz ochotę

makaron z tuńczykiem
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 03.04.2019 09:11 opublikował przepis :

Spaghetti z tuńczykiem

Oto przepis na szybki makaron w moim stylu bo na bogato ;) Te danie robi się szybko i jest bardzo smaczne. Robię je zawsze jak czyszczę lodówkę.

zupa cebulowa na cydrze
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 27.03.2019 09:52 opublikował przepis :

Zupa z cebuli na cydrze

nastał czas zadbania o swoje zdrowie i poszły w ruch naturalne antybiotyki jakimi są cebula i czosnek. Polecam tę zupę na okres przejściowy zimowo – wiosenny stawia na nogi, nawet umierających mężczyzn ;)

kulki mocy
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 26.03.2019 12:33 opublikował przepis :

Kulki mocy

Polecam takie kulki na czas kryzysu pt. "Muszę koniecznie zjeść coś słodkiego" - tyczy się to szczególnie kobiet kiedy to np. podczas PMS mamy ochotę pochłonąć lodówkę. Zamiast łapać w takim momencie gotowe produkty, pełne niezdrowych E i innych wypełniaczy, pochłoń taką kulę mocy. Obiecuję, że pomoże i zabije głód na słodkie. Kulki mocy to wspaniała ładowarka potreningowa. Ich przygotowanie to zaledwie chwila, więc zainwestuj tę chwilę, aby przygotować pyszny i wartościowy deser, który zjesz po treningu.

bułki z borowikami
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 26.03.2019 12:07 opublikował przepis :

Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem

Uwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D

bułki z borowikami
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 26.03.2019 12:07 opublikował przepis :

Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem

Uwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D