Szparagi ze szpinakowym nalesnikiem i sosem holenderskim

  • wyświetlono: 99 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szparagi z sosem holenderskim to połączenie idealne! Najczęściej spotykany i najpyszniejszy duet w całym kulinarnym świecie! Nadszedł właśnie ten czas, kiedy jest możliwy do wykonania i… do szamania

małgorzata kwiatkowska
  • 2 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

Szparagi z sosem holenderskim to połączenie idealne! Najczęściej spotykany i najpyszniejszy duet w całym kulinarnym świecie! Nadszedł właśnie ten czas, kiedy jest możliwy do wykonania i… do szamania


Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
2 żółtka od jajek
sok z ½ cytryny
świeżo mielony biały pieprz 100 g masła (mile widziane klarowane)

Naleśniki:
100 g świeżego szpinaku
200 g mąki pszennej (u mnie gryczana)
szczypta soli
2 jajka
250 ml mleka
100 ml gazowanej wody mineralnej
olej do smażenia lub masło klarowane

Sposób przygotowania przepisu:

Szparagi ze szpinakowym nalesnikiem i sosem holenderskim

  • 1. Szparagi:
    Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki,. W garnku nastaw doprawioną solą wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 6 minut.


    Sos:
    W międzyczasie przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny. Zagrzej masło do temperatury 60*C – masło powinno być gorące i całkowicie lejące. W kąpieli wodnej ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem, na puszystą masę. Stopniowo dolewaj masło, cały czas mieszając. Gdy sos będzie miał zwartą i gładką konsystencję, zdejmij miskę z garnka. Sos dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.

    Naleśniki:
    W wysokim naczyniu miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i rozdrobniony szpinak. Masę miksujemy lub blendujemy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

naleśnikiSzparagisos holenderski

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki drobiowe ze szparagami i szynką parmeńską

Dodane przez: monika016

Roladki drobiowe ze szparagami i szynką parmeńską

W sezonie na szparagi koniecznie...

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Dodane przez: beetle

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Risotto ze szparagami - wiosenna...

roladki z karkówki z naleśnikiem i papryką

Dodane przez: Martyna1991

Roladki karkowe z nalesnikiem i papryką

Mój autorski pomysł na soczystą...

image-1uvix5b

Dodane przez: programistapogodzinach

Łosoś pieczony w kruchym cieście ze szpinakiem,...

Widziałem, że bardzo spodobał się...

Artur Kotliński

Dodane przez: kuchnia_bulki

Polędwiczka wieprzowa ze szpinakowymi kopytkami...

Sezon szparagowy w pełni, więc...

Quiche ze szparagami i kabanosem

Dodane przez: Kloruś

Quiche ze szparagami i kabanosem

Quiche to w naszej rodzinie bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE