nastał czas zadbania o swoje zdrowie i poszły w ruch naturalne antybiotyki jakimi są cebula i czosnek. Polecam tę zupę na okres przejściowy zimowo – wiosenny stawia na nogi, nawet umierających mężczyzn ;)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Zupa krem cebuli
Składniki:
5 dużych cebul
ok. 1 l bulionu warzywnego
185 ml (3/4 szklanki) wytrawnego cydru
4 łyżki masła klarowanego
2 duże ziemniaki
sól, pieprz
suszony tymianek
suszony estrogen
do podania: podsmażone piórka cebuli, chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu
Składniki:
dowolna ilość jarmużu
sól (najlepiej himalajska)
tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur (np. kokosowy)
Zupa z cebuli na cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy w kostkę ziemniaki. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy bulion oraz cydr i gotujemy ok. pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Zupę blendujemy, zostawiając odrobinę cebuli. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać włoszczyznę z bulionu albo mleko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z chipsami jarmużu.
Liście jarmużu myjemy, szarpiemy na wygodne do chrupania kawałki. Na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością oleju, posyp solą i zapiekaj w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (termoobieg) przez 4-7minut. Uwaga, pilnuj ich, szybko się palą! Gotowe chipsy powinny zachować zielony kolor oraz osiągnąć odpowiednią chrupkość.
Komentarze