Zupa z cebuli na cydrze

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

nastał czas zadbania o swoje zdrowie i poszły w ruch naturalne antybiotyki jakimi są cebula i czosnek. Polecam tę zupę na okres przejściowy zimowo – wiosenny stawia na nogi, nawet umierających mężczyzn ;)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa krem cebuli
    Składniki:
    5 dużych cebul
    ok. 1 l bulionu warzywnego
    185 ml (3/4 szklanki) wytrawnego cydru
    4 łyżki masła klarowanego
    2 duże ziemniaki
    sól, pieprz
    suszony tymianek
    suszony estrogen
    do podania: podsmażone piórka cebuli, chipsy z jarmużu

    Chipsy z jarmużu
    Składniki:
    dowolna ilość jarmużu
    sól (najlepiej himalajska)
    tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur (np. kokosowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z cebuli na cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy w kostkę ziemniaki. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy bulion oraz cydr i gotujemy ok. pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Zupę blendujemy, zostawiając odrobinę cebuli. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać włoszczyznę z bulionu albo mleko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z chipsami jarmużu.

    Liście jarmużu myjemy, szarpiemy na wygodne do chrupania kawałki. Na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością oleju, posyp solą i zapiekaj w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (termoobieg) przez 4-7minut. Uwaga, pilnuj ich, szybko się palą! Gotowe chipsy powinny zachować zielony kolor oraz osiągnąć odpowiednią chrupkość.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować