Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem

  • wyświetlono: 58 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D

małgorzata kwiatkowska
  • 8 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto

350 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru)
250 ml ciepłego mleka
3/4 łyżeczki soli
2 jajka
100 g miękkiego masła
żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek
3 łyżki kminku do posypania bułek

Nadzienie

500 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego, gałki muszkatołowej, sól
posiekany szczypior oraz rozmaryn
200 borowików lub innych grzybów
1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do dużej miski. Do kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać. Miskę przykryć ściereczką odstawić na około 15 minut do czasu aż wyrosną.Przelać rozczyn drożdży do mąki i wymieszać drewnianą łyżką dodając sól. Nadal mieszając dodawać żółtka. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut (ręką). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza.
    Nadzienie
    Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Zdjąć z patelni i włożyć do miski. Na tę samą patelnię włożyć pokrojone na paseczki wcześniej podgotowane grzyby. Smażyć mieszając co chwilę aż odparują i zmiękną, przez ok. 7 minut. Następnie dodać masło, posolić i zamieszać. Mięso zmielić. Masę mięsną doprawić solą, pieprzem czarnym, gałką.Wymieszać z grzybami i odstawić do wystygnięcia. Jak mięso i grzyby będą zimne dodać szczypior, posiekany rozmaryn oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
    Pieczenie.
    Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży płat jak na pizzę.Wykrawać kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środek ciasta nałożyć po 2 łyżki nadzienia. Zamknąć kółko i uformować kulę na bułeczkę. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni C. Przed pieczeniem wierzch pasztecików posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. A wierz bułeczki posypać kminkiem.Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

borowikibułki grzyby
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki wypełnione mortadelą, serem, i ogórkiem posypane szczypiorkiem

Dodane przez: AnkaFiranka

Drożdżowe bułki z mortadelą, ogórkiem, żółtym...

Bułki są bardzo puszyste i nie...

Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką

Dodane przez: szpileczkiibabeczki

Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką

Prosty, szybki w przygotowaniu...

Focaccia

Dodane przez: Skotka

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Z wierzchu chrupiąca w środku miękka....

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

Dodane przez: Martyna1991

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

Mocno serowe paszteciki z dodatkiem...

Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem

Dodane przez: Armi As

Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem

Mój starszy Synek bardzo lubi drożdżówki...

bułki z kiełbasą i cebulką

Dodane przez: nszoti

bułki z kiełbasą i cebulą

dawno temu moja babcia piekła ziemniaczane...