Domowy przecier pomidorowy na zimę

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Aż, trudno uwierzyć, że dawniej pomidor był uważany za roślinę trującą.W Polsce pojawiły się wraz z królową Boną, ale tak naprawdę ich hodowla rozwinęła się po I wojnie światowej. „Złote jabłka„ czyli włoskie pomidori bogate są w witaminy i mikroelementy.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 kg pomidorów
    1 łyżka soli
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Domowy przecier pomidorowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć i gotować przez 20 minut. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować.
  • 2. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut). Gorący przecier rozlać do wyparzonych w piekarniku słoików i dobrze zakręcić. Następnie pasteryzujemy słoiki w większym garnku z wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przecier pomidorowy Sok pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować