Solianka

  • wyświetlono: 2163 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Solianka, mimo swojej nazwy, nie jest słona, a kwaśna (dzięki kiszonym ogórkom) z dużą zawartością różnych gatunków mięs. Tak podana zupa solianka jest niezwykle pożywna. Warto wiedzieć, że solianka, poplarna skądinąd również na Białorusi i Ukrainie

BonAppetitMalgorzata
  • 60min

Składniki

30 dag wieprzowej łopatki
30 dag wołowiny
10 dag kiełbasy wieprzowej
10 dag boczku
10 dag wędzonej słoniny
2 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnki
1 pietruszka
pół selera
średni por (zielona część)
2 łyżki smalcu
4 kiszone ogórki
szklanka zalewy z ogórków kiszonych
2 puszki pomidorów
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz i sól
koperek, natka
śmietana - kilka łyżek do przybrania

Sposób przygotowania przepisu:

Solianka

  • 1. Mięsa włożyć do 2.5 l wody, dodać warzywa oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by odchodziło od kości. Następnie odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na smalcu. Dodać krojone pomidory z puszki i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem. Podsmażyć kiełbasę i boczek oraz słoninę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy. Następnie dolać zalewę z ogórków kiszonych. Dodać pieprz. Solianka musi być kwaśna i słona zarazem. Taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków. Soliankę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatazupasolianka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa z serków topionych.

Dodane przez: BABECZKA 35

Zupa z serków topionych.

Zupka gotowa w godzinkę,kremowa...

Zupa gulaszowa

Dodane przez: 2milutka

Zupa gulaszowa z kurczakiem i warzywami

Zacznijmy wiosnę w dobrej kondycji.Polecam...

Zupa szczawiowa wg Magdy Gessler

Dodane przez: AnkaFiranka

Zupa szczawiowa wg. Magdy Gessler

Zupa szczawiowa oprócz tego że...

zupa buraczkowa

Dodane przez: klaudia0318

Zupa buraczkowa

Pyszna zupa buraczkowa z warzywami.

Śląski żurek na zakwasie

Dodane przez: jolantagłówka

Śląski żurek na zakwasie

Doskonały żurek. Odpowiednio kwaśny,...

Grochówka z szybkowaru

Dodane przez: MagdalenaS

Grochówka z szybkowaru

Idealna na zimową porę.