Solianka

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Solianka, mimo swojej nazwy, nie jest słona, a kwaśna (dzięki kiszonym ogórkom) z dużą zawartością różnych gatunków mięs. Tak podana zupa solianka jest niezwykle pożywna. Warto wiedzieć, że solianka, poplarna skądinąd również na Białorusi i Ukrainie

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag wieprzowej łopatki
    30 dag wołowiny
    10 dag kiełbasy wieprzowej
    10 dag boczku
    10 dag wędzonej słoniny
    2 marchewki
    2 cebule
    4 ząbki czosnki
    1 pietruszka
    pół selera
    średni por (zielona część)
    2 łyżki smalcu
    4 kiszone ogórki
    szklanka zalewy z ogórków kiszonych
    2 puszki pomidorów
    ziele angielskie
    liście laurowe
    pieprz i sól
    koperek, natka
    śmietana - kilka łyżek do przybrania
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Solianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa włożyć do 2.5 l wody, dodać warzywa oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by odchodziło od kości. Następnie odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na smalcu. Dodać krojone pomidory z puszki i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem. Podsmażyć kiełbasę i boczek oraz słoninę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy. Następnie dolać zalewę z ogórków kiszonych. Dodać pieprz. Solianka musi być kwaśna i słona zarazem. Taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków. Soliankę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować