Pieczony łosoś w glazurze musztardowo-miodowej z batatami i jarmużem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po ciężkostrawnej kuchni na urlopie postawiłam na lekki posiłek. Czyli pieczonego łososia i sałatkę z jarmużu. Polecam. Było pyszne ;)

  • 60 min

Składniki:

  • kładniki na łososia w glazurze:
    2 filety świeżego łososia ze skórą
    1 łyżka naturalnego miodu
    2 łyżki musztardy Dijon
    sok z połowy cytryny
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    biały pieprz
    1 pęczek koperku
    2 łyżki oliwy do pieczenia

    składniki na pieczone bataty:
    2 bataty
    sól morska
    świeżo mielony pieprz
    2 gałązki świeżego rozmarynu

    składniki na sałatkę z jarmużu:
    kilka liści jarmużu
    1 garść botwiny
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki oliwy czosnkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony łosoś w glazurze musztardowo-miodowej z batatami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowujemy glazurę dla ryby.Płynny miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i czosnek i posiekany koperek energicznie mieszamy ze sobą.
    Filety ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Wykładamy łososia i polewamy gotową glazurą.
    Bataty obieramy ze skórki, Kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. Układamy obok łososia. Posypujemy je solą morską, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Dodatkowo skrapiamy oliwą.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 minut. Gotowego łososia dekorujemy plasterkami cytryny i ewentualnie świeżymi ziołami.
    Podajemy z pieczonymi batatami i sałatką z jarmużu i botwiny skropioną sokiem z cytryny i oliwą czosnkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Jarmuż Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować