Zupa miso

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Miso-shiru – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie "dashi" z dodatkiem sfermentowanej pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. Najważniejsza jest jednak pasta miso, warzywa możesz dodać takie na jakie masz ochotę

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    1 warzywnego bulionu lub rosołu jeśli jecie mięso
    100 g makaronu soba
    250 g tofu naturalnego (1 kostka)
    2 łyżki pasty miso (u mnie ciemna, ale może być jasna, kupicie np. na allegro)
    1 przyprawa dasji (opcjonalnie, nie musisz dodawać jej jeśl jesteś wegan)
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki oleju sezamowego
    1/2 pora
    3 duże pieczarki
    kilka suszonych grzybów mun lub polskich podgrzybków
    pęczek szczypiorku
    garść liści szpinaku lub nori (wodorosty, takie do sushi)
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa miso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej bulion, dodaj pastę sojową i dashi (jeśli masz) i zagotuj.
    Suszone grzyby mun lub podgrzybki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut.
    Makaron soba ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
    Por i pieczarki umyj i pokrój na plasterki.
    Zmniejsz ogień i dodaj łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.
    Do zupy dodaj namoczone grzyby i por i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
    Tofu pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
    Do garnka dodaj przygotowany szpinak lub nori i ugotowany makaron.
    Zdejmij zupę z ognia.
    Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miso Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować