Zupa miso

  • wyświetlono: 219 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Miso-shiru – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie "dashi" z dodatkiem sfermentowanej pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. Najważniejsza jest jednak pasta miso, warzywa możesz dodać takie na jakie masz ochotę

małgorzata kwiatkowska
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:

1 warzywnego bulionu lub rosołu jeśli jecie mięso
100 g makaronu soba
250 g tofu naturalnego (1 kostka)
2 łyżki pasty miso (u mnie ciemna, ale może być jasna, kupicie np. na allegro)
1 przyprawa dasji (opcjonalnie, nie musisz dodawać jej jeśl jesteś wegan)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 pora
3 duże pieczarki
kilka suszonych grzybów mun lub polskich podgrzybków
pęczek szczypiorku
garść liści szpinaku lub nori (wodorosty, takie do sushi)
sezam do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa miso

  • 1. Do garnka wlej bulion, dodaj pastę sojową i dashi (jeśli masz) i zagotuj.
    Suszone grzyby mun lub podgrzybki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 30 minut.
    Makaron soba ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
    Por i pieczarki umyj i pokrój na plasterki.
    Zmniejsz ogień i dodaj łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.
    Do zupy dodaj namoczone grzyby i por i gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
    Tofu pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
    Do garnka dodaj przygotowany szpinak lub nori i ugotowany makaron.
    Zdejmij zupę z ognia.
    Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupatofumiso

Komentarze

Podobne przepisy

image-056nxiv

Dodane przez: wiesiołek

Zupa solianka

Zupa solianka to wspaniały pomysł...

Zupa musztardowa

Dodane przez: dagita

Zupa musztardowa

Szybka w przygotowaniu, syta i...

.

Dodane przez: Anitka0804

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana na bazie podsmażanych...

Zupa ogonowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa ogonowa

Dawniej zupa ogonowa uchodziła...

image-0jqa943

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zupa gyros

Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa...

Zupa węgierska, zupa gulaszowa

Dodane przez: AnetaJ

Zupa węgierska, zupa gulaszowa

To pyszna węgierska zupa, która...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE