Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Kto mnie zna, ten wie, że ze słodyczy najbardziej lubię....śledzie! tak, tak, To wina mojej mamy, która będąc ze mną w ciąży żywiła się tylko śledziami w każdej postaci.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    400 g Matjasa
    ok. 7 suszonych grzybów
    4 cebule pokrojone w piórka
    olej do smażenia
    sól, pieprz

    ZALEWA:
    0,7 l litr wody
    1/2 szklanki octu 10 %
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    5 liści laurowych
    10 ziarenek ziela angielskiego
    10 ziarenek pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy w paski 4 cm. Suszone grzyby wcześniej moczymy w zimnej wodzie. Następnie kroimy je w paski. Podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z cebulą. Zalewamy odrobiną wody i chwilę dusimy. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Do zalewy dodajemy podsmażone grzyby z cebulą. Gorącą zalewą zalewamy ryby. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 dobę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować