Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem

  • wyświetlono: 215 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest to odkopany z zakurzonego zeszytu przepis mojej babci na zalewajkę (żurek) z kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej.

małgorzata kwiatkowska
  • 40min

Składniki

Składniki na zakwas:

1 l przegotowanej i ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami
2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) !


Składniki na zupę:

naturalny zakwas z mąki żytniej (przepis powyżej)

0,5 kg wędzonki

2 kaszanki z kaszy gryczanej albo 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej

3 ząbki czosnku

1 cebula

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz

1 łyżka masła

ok 500 g młodego szpinaku

Sposób przygotowania przepisu:

Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem

  • 1. Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu.
    Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.
  • 2. Wędzonkę zalewamy zimną wodą, ok, 2 l. Cebulkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Dodajemy także czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy kaszankę pokrojoną w plastry albo ugotowaną kaszę. Gotujemy kolejne 10 minut. Następnie wlewamy zakwas i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Na koniec przyprawiamy majerankiem oraz dodajemy świeży szpinak. Już nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadkaszaszkola_babciszpinakżurek

Komentarze

Podobne przepisy

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

Dodane przez: Ola1984

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek na bogato - tak jak najbardziej...

Żurek z szaszłykiem drożdżowym i białą kiełbasą

Dodane przez: Kasia_S

Żurek z szaszłykiem drożdżowym i białą kiełbasą

szaszłyk nie tylko pięknie zdobi...

zur

Dodane przez: ladygoga

Żurek z białą i wędzoną kiełbasą

Żurek - jedna z moich ulubionych...

Żurek z ziemniakami

Dodane przez: szynszyla

Żurek z ziemniakami

Zawsze podaję z plasterkami kiełbasy...

Żurek z ziemniakami na zakwasie

Dodane przez: anemon

Żurek z ziemniakami na zakwasie

Jest to bardzo smaczna, zdrowa...

Żurek

Dodane przez: MałaMi

Żurek z jajkiem, kiełbasą i... parówkami

Mieliśmy jechać na obiad do teściów,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE