Ciastka orkiszowe bez cukru

4.5 (152 ocen)

  • 40 min

ulubione ciastka mojego taty

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki (ok. 25 ciasteczek):
    125 g masła
    100 g miodu
    1 jajko
    1 łyżeczka prawdziwej esencji z wanilii
    140 g mąki orkiszowej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    100 g płatków orkiszowych
    100 g suszonej żurawiny niesiarkowanej
    1 garść sezamu
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka orkiszowe bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść masło, po wystudzeniu zmiksuj z miodem. Następnie dodaj wanilię i jajko. Zmniejsz obroty i wsyp mąkę, sodę i płatki orkiszowe. Do tej masy dodaj żurawinę i wymieszaj łyżką. Mokrymi rękoma formuj z ciasta kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp sezamem. Na koniec spłaszcz kulki mokrą dłonią albo wytnij kształt przy pomocy foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20-25 minut, aż lekko się zazłocą. Po wyjęciu z piekarnika przełóż je z pergaminem na kratkę do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować