Od 2 lat przymierzałam się do wykonania tej rolady. Ale przerażał mnie jej stopień trudności. Oczywiście strach ma tylko wielkie oczy. Robiło się ją łatwo
45 min
Składniki:
Składniki:
2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach
250 g wędzonego łososia
4 jajka
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa
3 ząbki czosnku
2 śmietankowe serki
150 g gładkiego twarogu
1 pęczek koperku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak podsmażamy na maśle z ząbkami czosnku przetartymi przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie szpinak studzimy i miksujemy w blenderze. Żółtka jajek oddzielamy od białek. Żółtka i przesianą mąkę dodajemy do szpinaku. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę delikatnie łączymy ze szpinakiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozsmarowujemy masę szpianakową.
2.Pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut. Gotowy placek szpinakowy studzimy. Serki i twaróg dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy go na wystudzonym placku. Na serku równomiernie układamy plastry łososia. Zwijamy jak roladę. Roladę mocno owijamy folią do żywności. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy w grube plastry.
Komentarze