Rolada szpinakowa z łososiem

4.5 (192 ocen)

  • 45 min

Od 2 lat przymierzałam się do wykonania tej rolady. Ale przerażał mnie jej stopień trudności. Oczywiście strach ma tylko wielkie oczy. Robiło się ją łatwo

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach
    250 g wędzonego łososia
    4 jajka
    3 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa
    3 ząbki czosnku
    2 śmietankowe serki
    150 g gładkiego twarogu
    1 pęczek koperku
    sok z połowy cytryny
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażamy na maśle z ząbkami czosnku przetartymi przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie szpinak studzimy i miksujemy w blenderze. Żółtka jajek oddzielamy od białek. Żółtka i przesianą mąkę dodajemy do szpinaku. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę delikatnie łączymy ze szpinakiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozsmarowujemy masę szpianakową.
  • 2. Pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut. Gotowy placek szpinakowy studzimy. Serki i twaróg dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy go na wystudzonym placku. Na serku równomiernie układamy plastry łososia. Zwijamy jak roladę. Roladę mocno owijamy folią do żywności. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy w grube plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować