JAGLUSZKO ciasto bez cukru, mąki, mleka i jajek

4.41 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Deser bez cukru, mąki, mleka i jajek czy w ogóle jest możliwy? TAK!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    400 g surowej kaszy jaglanej
    1,5 kg słodkich jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 garść wiórków kokosowych
    Masę dosłodzić można 2 łyżkami miodu, syropu daktylowego. Albo domową konfiturą ze śliwek, bez cukru ( 1/2 słoi
Wystaw ocenę:

4.41 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jagluszko ciasto bez cukru, mąki, mleka i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy z wody. Jabłka obieramy z woskowanych skórek i ścieramy na tarce. Kaszę, jabłka i cynamon mieszamy w dużej misce. Możemy dosłodzić miodem albo syropem z agawy. Połowę masy przekładamy do keksówki (dł.30 cm) wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli chcemy) i wykładamy pozostałą warstwę masy. Dokładnie dociskamy dłonią. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia się wierzchu. Ciasto wyciągamy. W tym czasie wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się zezłocą. Gotowymi wiórkami posypujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (172 ocen)

Marchewkowe ciasto fit.

To może cię zainteresować