Jagluszko ciasto bez cukru, mąki, mleka i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy z wody. Jabłka obieramy z woskowanych skórek i ścieramy na tarce. Kaszę, jabłka i cynamon mieszamy w dużej misce. Możemy dosłodzić miodem albo syropem z agawy. Połowę masy przekładamy do keksówki (dł.30 cm) wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli chcemy) i wykładamy pozostałą warstwę masy. Dokładnie dociskamy dłonią. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia się wierzchu. Ciasto wyciągamy. W tym czasie wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się zezłocą. Gotowymi wiórkami posypujemy ciasto.
Komentarze