Kujawska zupa z sokiem z kiszonych ogórków

4.5 (168 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam wszystko co kwaśne. Moja mama musiała chyba ze mną w ciąży pić same zakwasy. Ha ha ha, muszę się jej koniecznie spytać. Oczywiście zupa ta jest potrawą kuchni kujawskiej z moją lekką modyfikacją (dodałam jarmuż).

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 marchewki
    ½ małego selera
    2 pietruszki
    2 cebule
    2 łyżki masła
    1 ½ l wody
    2 listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    Sól
    ½ szklanki kremówki
    Około 1 szklanki soku z kiszonych ogórków

    Na klopsiki:
    30 dag mięsa mielonego, wieprzowego
    1 jajko
    1 garść świeżego majeranku
    3 łyżki kremówki
    Sól, pieprz
    około 1 szklanki mąki orkiszowej
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ogórki kiszone Klops Klopsiki

Kujawska zupa z sokiem z kiszonych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę ścieramy na tarce, lub kroimy w słupki. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Zalewamy warzywa wodą. Gotujemy z listkami laurowymi i zielem angielskim. Lekko solimy. Klopsiki: wyrabiamy mięso z jajkiem, majerankiem, kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem. Toczymy małe kuleczki. Obtaczamy lekko w mące i kładziemy na posypanej mące. Gdy warzywa są miękkie, wkładamy do zupy. Gotujemy 3 minuty, aż do momentu ich wypłynięcia. Dodajemy poszarpany na drobno jarmuż. Dolewamy kwas z ogórków. Gotujemy 5 minut. Na sam koniec dodajemy kremówkę i gotujemy kolejne 2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować