Zupa dyniowa

  • wyświetlono: 561 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Aromatyczna, rozgrzewająca, po prostu pyszna. No i ten cudowny żółty kolor! Jedna ze smaczniejszych zup jakie jadłam. Polecam na jesienny obiad.

IMG_3480
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

850 g dyni po obraniu

450 g ziemniaków

cebula

2 ząbki czosnku

duża marchewka

korzeń pietruszki

1,5 l wywaru warzywnego lub z kurczaka

łyżka curry

łyżeczka kurkumy

łyżka garam masala

sól, pieprz do smaku

150 ml śmietany 30%

natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa dyniowa

  • 1. W większym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę dynię, marchew i korzeń pietruszki. Smażyć kilka minut, dodać przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku. Po kilku minutach wlać wywar i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i dolać 100 ml śmietanki. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

    Zupę podawać z kleksem śmietanki, posypaną natką pietruszki i grzankami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaDyniaobiadzupa kremzupa dyniowaz dyni

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa krem dyniowa

Dodane przez: agatab

Zupa krem dyniowa

Sezon na dynię w pełni, dlatego...

Zupa dyniowo-jabłkowo-cebulowa

Dodane przez: aleksandra1981

Zupa dyniowo-jabłkowo-cebulowa

Pomysł przyszedł mi do głowy w...

Jesienna zupa dyniowa

Dodane przez: Monika Mazur1

Jesienna zupa dyniowa

Pyszna delikatna zupa dyniowa...

Zupa dyniowa

Dodane przez: beatak_83

Zupa dyniowa

Robię ją często, gdyż jest pożywna...

Zupa cebulowo-dyniowa

Dodane przez: Iwona75

Zupa cebulowo-dyniowa

Jeśli został Ci w lodówce spory...

zupa marchewkowa

Dodane przez: Habibi Chi

Zupa dyniowo-marchewkowa

W sam raz na wrześniowe popołudnia,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE