Zupa dyniowa

5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Aromatyczna, rozgrzewająca, po prostu pyszna. No i ten cudowny żółty kolor! Jedna ze smaczniejszych zup jakie jadłam. Polecam na jesienny obiad.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 850 g dyni po obraniu

    450 g ziemniaków

    cebula

    2 ząbki czosnku

    duża marchewka

    korzeń pietruszki

    1,5 l wywaru warzywnego lub z kurczaka

    łyżka curry

    łyżeczka kurkumy

    łyżka garam masala

    sól, pieprz do smaku

    150 ml śmietany 30%

    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę dynię, marchew i korzeń pietruszki. Smażyć kilka minut, dodać przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku. Po kilku minutach wlać wywar i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i dolać 100 ml śmietanki. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

    Zupę podawać z kleksem śmietanki, posypaną natką pietruszki i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować