Ciasto kubuś z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 28x19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niej biszkopt. Ciasto skropić sokiem z mandarynek.
2 galaretki przygotować w 3 szkl gorącej wody, jedną w 3/4 szkl gorącej wody. Galaretki odstawić do ostygnięcia.
Masa "kubusiowa": Na soku Kubuś ugotować budyń, gorący wylać na biszkopt. Odstawić do wystudzenia.
Na wystudzonej masie budyniowej ułożyć delicje.
Masa jogurtowa: tężejącą galaretkę wymieszać z jogurtem, zalać delicje, odstawić do lodówki do stężenia.
Na masie jogurtowej ułożyć odsączone mandarynki, zalać dwoma tężejącymi galaretkami, ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze