Golonka soczysta i mięciutka

  • wyświetlono: 296252 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad!Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a później upiec w piekarniku.

kasiac
  • 140min

Składniki

obiad dla 3- 4 osób:

1 golonka wieprzowa około 1,2 kg
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
3 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżka soli

oraz
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
około 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Golonka soczysta i mięciutka

  • 1. W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i zaczynamy drugi etap:

    Piekarnik nagrzać do 190°C. Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać obrane ząbki czosnku (w całości).
    Golonkę natrzeć przyprawą z każdej strony, skórę ponacinać na krzyż i tak przygotowane mięso położyć na cebuli. Wlać 1 szklankę wywaru z gotowania golonki (naokoło mięsa, żeby nie spłukać przyprawy).
    Włożyć do piekarnika, nie przykrywać.
    Piec około 1,5 godziny podlewając wytworzonym sosem co 20 minut.
    Po upieczeniu wyjąć golonkę z sosu, a sos przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem.
    Ja golonkę podałam pokrojoną w plastry.

Porady

Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy go. On spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy golonkę z tłuszczem, a później odkrawamy tylko cieniutką, chrupiącą warstwę zapieczonego tłuszczyku z góry, który jest przepyszny, a resztę tłuszczu usuwamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylagolonkaprzyjęcieimprezakuchnia polskapieczeń wieprzowaprzepis_miesiąca1000tradycyjny obiadmęski obiadchrupiąca skórka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka pieczona soczysta i krucha.

Dodane przez: atusia

Karkówka wieprzowa pieczona - soczysta i...

Pieczona karkówka smakuje wyśmienicie....

pieczona golonka z idnyka z kapustą i boczkiem

Dodane przez: ashapoland

Pieczona golonka indycza z kapustą i boczkiem.

To swietne danie nie tylko dla...

kurczak

Dodane przez: justi2401

Soczysty kurczak pieczony z musztardą, miodem...

Bardzo soczysty i aromatyczny kurczak...

Grillowana wieprzowina w marynacie

Dodane przez: Kloruś

Golonka pieczona w sosie sojowym i piwie

Miękkie i soczyste mięso z lekko...

golonka

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Golonka pieczona w piwie i miodzie

Propozycja potrawy na dzień mężczyzn...

SOCZYSTA KARKÓWKA W MARYNACIE I ŚMIETANIE

Dodane przez: Agata 1974

SOCZYSTA KARKÓWKA W MARYNACIE I ŚMIETANIE

Tak przygotowaną karkówkę podaję...