Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem)

4.47 (186 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czas jesienny ma do siebie zupę z dyni. Uwielbiam taką odmianę menu. Podaję tę zupę w formie zupy kremu. Można ją jeść z dodatkiem pieczywa czosnkowego, świetnie smakuje w takim towarzystwie!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 70 dkg dyni obranej
    * 2 marchewki średniej wielkości
    * 2 pietruszki albo 1 duża
    * ok. 10 dkg selera (korzeń)
    * 1 czerwona papryka
    *1 czerwona cebula
    * 1 ziemniak duży albo 2 mniejsze
    * 3 ząbki czosnku
    * 5 dkg masła
    * 500 ml bulionu
    * śmietana 30% ok. 100 ml
    * sól, pieprz
    * natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z dyni

Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, ziemniaka, marchew,cebulę, pietruszkę i selera obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę również obrałam ze skórki i dodałam do pozostałych warzyw.
  • 2. Zalałam bulionem i uzupełniłam wodą ok 1 cm ponad warzywa. Gotowałam do miękkości. W trakcie gotowania dodałam posiekany czosnek, posoliłam odrobinę oraz dodałam masło.
    Zblendowałam kiedy warzywa były ugotowane. Dolałam śmietanę i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nalewałam do talerzy i oprószyłam natką pietruszki.

Porady

* miałam bulion drobiowy, może być również z innego rodzaju mięsa bądź warzywny, będzie smaczna zupa również na samym maśle. * świetnie komponują smakowo z tą zupą białe warzywa (pietruszka, seler) * nie ma potrzeby obierać papryki ze skórki * wyszło mi z tej porcji 3,5 l zupy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować