Paprykowo-pomidorowa zupa krem

4.81 (202 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W jesienne chłodne dni coraz częściej sięgamy po rozgrzewające i sycące dania. Ta zupa jest idealna na taką pogodę, jaką obecnie mamy za oknami.

Feta wspaniale komponuje się z pikantnym kremem z warzyw.

Zupa świetnie smakuje z grzankami z żółtym serem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 czerwone papryki

    4 pomidory

    cebula

    2 ząbki czosnku

    2 łyżki oliwy

    2 łyżki masła

    litr bulionu warzywnego

    sól, świeżo zmielony pieprz

    łyżeczka cukru

    łyżeczka suszonej bazylii

    łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią i czosnkiem

    feta i świeże liście bazylii do posypania

    grzanki z serem żółtym
Wystaw ocenę:

4.81 (202 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Grzanki

Paprykowo-pomidorowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do papryki i smażyć razem ok 5 minut. Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok 10 minut. Ugotowaną zupę zmiksować.

    Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii oraz z grzankami z żółtym serem.

Porady

Zamiast świeżych pomidorów można dodać puszkę pomidorów krojonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować