Koreański kurczak

4.33 (239 ocen)

  • 55 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kurczak po koreańsku to chrupiące kawałki udek z kurczaka w kleistym, słodko-pikantnym sosie. Lubimy przygotowywać udka z kurczaka, bo wychodzą bardziej soczyste aniżeli pierś z kurczaka. Smakuje dobrze także na zimno.

  • 55 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • KURCZAK:
    • 450g mięsa z udek kurczaka (już bez kości),
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 2 jajka,
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
    • 6 łyżek mąki pszennej,
    • 1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
    • Olej do smażenia,
    • SOS:
    • 3 łyżki słodkiego sosu chili,
    • 1 i ½ łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
    • 3 łyżki oleju sezamowego,
    • 3 łyżki sosu sojowego,
    • 4 i ½ łyżki ketchupu,
    • 3 łyżki miodu,
    • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
    • DODATKOWO:
    • Sezam,
    • Szczypiorek,
Wystaw ocenę:

4.33 (239 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Koreański kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z udek z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem. Na głębszej patelni rozgrzewamy około 2 cm oleju do smażenia. Przygotowujemy 3 miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do drugiej wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do trzeciej wsypujemy mąkę pszenną, którą mieszamy ze słodką papryką i suszonym czosnkiem. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące ziemniaczanej. Następnie maczamy je w jajku. Na sam koniec obtaczamy je w mące pszennej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je na rumiano po około 3-4 minuty z każdej strony. Mięso wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Składniki sosu mieszamy ze sobą.
    Gdy mięso mamy już usmażone to wylewamy cały tłuszcz z patelni lub używamy nowej (czystej) patelni. Na patelnię wlewamy sos i zagotowujemy go. Dodajemy kąski z kurczaka i smażymy razem przez 2 minuty cały czas mieszając, aby mięso pokryło się sosem. Kurczak po koreańsku jest gotowy. Wykładamy go na ugotowany ryż, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować