Kurczak po koreańsku to chrupiące kawałki udek z kurczaka w kleistym, słodko-pikantnym sosie. Lubimy przygotowywać udka z kurczaka, bo wychodzą bardziej soczyste aniżeli pierś z kurczaka. Smakuje dobrze także na zimno.
55 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
• KURCZAK:
• 450g mięsa z udek kurczaka (już bez kości),
• Sól,
• Pieprz,
• 2 jajka,
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
• 6 łyżek mąki pszennej,
• 1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki,
• 1 łyżeczka suszonego czosnku,
• Olej do smażenia,
• SOS:
• 3 łyżki słodkiego sosu chili,
• 1 i ½ łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
• 3 łyżki oleju sezamowego,
• 3 łyżki sosu sojowego,
• 4 i ½ łyżki ketchupu,
• 3 łyżki miodu,
• 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
• DODATKOWO:
• Sezam,
• Szczypiorek,
Koreański kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z udek z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem. Na głębszej patelni rozgrzewamy około 2 cm oleju do smażenia. Przygotowujemy 3 miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do drugiej wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do trzeciej wsypujemy mąkę pszenną, którą mieszamy ze słodką papryką i suszonym czosnkiem. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące ziemniaczanej. Następnie maczamy je w jajku. Na sam koniec obtaczamy je w mące pszennej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je na rumiano po około 3-4 minuty z każdej strony. Mięso wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Gdy mięso mamy już usmażone to wylewamy cały tłuszcz z patelni lub używamy nowej (czystej) patelni. Na patelnię wlewamy sos i zagotowujemy go. Dodajemy kąski z kurczaka i smażymy razem przez 2 minuty cały czas mieszając, aby mięso pokryło się sosem. Kurczak po koreańsku jest gotowy. Wykładamy go na ugotowany ryż, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Komentarze